Když někdo nepodporuje kandidáta ČSSD, ať není v jejím vedení, myslí si Dienstbier

02.03.2013 13:28

Senátor za ČSSD a neúspěšný kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier poskytl rozhovor serveru Aktuálně.cz. Zkritizoval členy ČSSD, kteří jej nepodpořili v prezidentské volbě, a vysvětlil, proč je logické žalovat prezidenta Václava Klause.

Když někdo nepodporuje kandidáta ČSSD, ať není v jejím vedení, myslí si Dienstbier
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Žalobu na prezidenta zkritizoval velice ostře i premiér Petr Nečas. „To byly silácké výroky, které pramení spíše z toho, že premiér Nečas je nejistý ve své pozici a ví, že přinejmenším v jednom tom bodě, který je součástí žaloby pro velezradu - a to je amnestie, nemá čisté svědomí, protože amnestii kontrasignoval,“ komentuje Dienstbier.

O možnosti žalovat Klause jsme diskutovali dávno

Podle místopředsedy ČSSD se o možnosti Klause žalovat diskutovalo už dlouho. „Jen nebyla dostatečná míra shody na tom, že už to jednání dospělo tak daleko, že to je nutné, i když někteří senátoři to chtěli podat už dřív. A amnestie byla poslední kapkou,“ vysvětlil senátor.

Dienstbier zpětně rozhodně nelituje své kandidatury na prezidenta. Podporu vedení své strany cítil. „Ale byli jednotlivci, kteří podpořili kandidáta jiné politické strany proti vlastnímu kandidátovi. Nedovedu si představit i do budoucna, že by člen vedení třeba podpořil protikandidáta našeho kandidáta na hejtmana nebo na senátora, nebo třeba jinou politickou stranu ve volbách do sněmovny,“ prohlásil senátor.

Prezidenta Miloše Zemana se – přestože jej ve volbě nepodpořil – nebojí. A nemusí se ho podle Dienstbiera bát ani zbytek ČSSD. „Především musíme všichni respektovat výsledek svobodné volby prezidenta. Ve věcné rovině bychom měli usilovat o korektní vztahy s ním. A Bohuslav Sobotka jako předseda sociální demokracie tak i tu debatu  začal. To, že budeme mít na některé věci různé názory, je zcela jisté a také přirozené,“ řekl k tomu v rozhovoru senátor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…