Když odstoupí ministr, padne vláda? Pak je to jen otázka času, všímá si Vadim Petrov

09.07.2022 12:30 | Ze sítí

Člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Vadim Petrov spráskl ruce nad vládou Petra Fialy (ODS), která je podle něj stejně „labilní“ jako předchozí vláda Andreje Babiše. Důvodem je vzdorovité lpění na vládních postech i v době třaskavých korupčních kauz spojených s hnutím STAN. Před tvrdošíjným „neodstoupím“ z úst ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) pozvedá Petrov výstražně ukazováček, jde podle něj o „ztrátu kontroly a hysterii“. Rozpad vlády je dle něj otázkou času.

Když odstoupí ministr, padne vláda? Pak je to jen otázka času, všímá si Vadim Petrov
Foto: Archiv VP
Popisek: Vadim Petrov, člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí
Ve čtvrtek se poslanci ve Sněmovně přeli kvůli korupční kauze Dozimetr spojované s hnutím STAN. Vládní i opoziční zástupci se předháněli, kdo má na krku více skandálů. Pro některé pozorovatele absurdní podívaná, kterou komentují známým „jeden za 18 a druhý bez dvou za 20“.

Také Vadim Petrov v této souvislosti připomněl, jak se výroky členů současné vlády nápadně podobají výrokům členů vlády minulé. „Neodstoupím, radost vám neudělám,“ prohlásil ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan v reakci na výzvy opozice k demisi jeho i celé vlády během mimořádné schůze Poslanecké sněmovny kvůli kauze Dozimetr.

„Já vám jenom chci říct, že nikdy neodstoupím. Nikdy. Nechť si to všichni zapamatují. Nikdy,“ prohlásil v roce 2018 Babiš poté, co ho tehdejší sněmovní opozice i Senát vyzvaly k rezignaci do vyšetření kauzy padesátimilionové dotace pro farmu Čapí hnízdo.

„No, pro mě je to prašť jako bouchni. Nechci srovnávat důvody takovýchto prohlášení. Je to projev ztráty sebekontroly a hysterie dotyčného,“ komentuje podobná prohlášení člen RRTV Petrov.

Petrov připomíná, že veřejná funkce není nároková: „Pokud je odstoupení jednoho člověka rizikem zborceni celého systému – v případě vlády ANO, i v případě krachu Fialovy pětikoalice, vláda je příliš labilní,“ míní. A dodává: „Řekl bych, že v případě Babiše bych pádu vlády ještě rozuměl, byl to přeci jen její předseda; riziko rozpadu vlády v případě odstoupení koaličního ministra znamená, že její rozpad je jen otázka času.“

Ministr Rakušan trvá na tom, že opoziční kritika vůči STAN kvůli kauze Dozimetr je „demagogie a propaganda“. Nevidí důvod odstoupit, jelikož policie vyšetřuje pražskou korupční kauzu Dozimetr kolem někdejšího primátorova náměstka za STAN Petra Hlubučka bez jakéhokoli politického tlaku.

„Ani stokrát opakovaná lež se nestane pravdou. Jsme svědky nejbrutálnější demagogie a propagandy,“ prohlásil Rakušan ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně. Reagoval tak mimo jiné na tvrzení předsedy ANO Andreje Babiše, že „STAN je skutečně strana organizovaného zločinu“ a že „Starostové a nezávislí mají korupci v genech“.

Ministr Rakušan se pozastavil nad tím, že expremiér Babiš, který navzdory obvinění z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo prohlašoval, že nikdy neodstoupí, nyní „diktuje“, kdo má odstoupit z vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…