Když přibyde migrantů, také zavedeme hraniční kontroly, říká šéf sněmovny Hamáček

14.09.2015 12:00

Pokud by po obnovení kontrol na německo-rakouské hranici výrazně vzrostl počet uprchlíků zadržených v ČR, mělo by Česko uvažovat o podobném kroku jako Německo. ČTK to po dnešní návštěvě v zařízení pro cizince Jezová u Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku řekl předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Němci v neděli oznámili, že kvůli náporu uprchlíků zavádějí s okamžitou platností dočasně kontroly na svých vnitřních hranicích, v první řadě s Rakouskem.

Když přibyde migrantů, také zavedeme hraniční kontroly, říká šéf sněmovny Hamáček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslanecké sněmovny Jan Hamáček

"Samozřejmě je potřeba věc velmi dobře sledovat, protože ti lidé budou hledat alternativní cesty do Německa, a pokud by se ukázalo, že dojde k nějakému masivnímu nárůstu záchytu u nás, tak asi by bylo potřeba uvažovat o obdobném opatření. To znamená hraničních kontrolách na našich hranicích s Rakouskem a se Slovenskem," míní Hamáček, který si dnes v Jezové promluvil s vedením zařízení a některými zadrženými cizinci. Zajímali se prý hlavně o to, proč jsou tady a jak dlouho tu budou muset zůstat.

"Mají velkou obavu, že bychom je deportovali do zemí, ze kterých prchají, to znamená Irák nebo Sýrie. Což si myslím, že nehrozí. Maximálně hrozí to, že budou vráceni do země, kde poprvé vstoupili na území schengenského prostoru, což asi ve většině případů je u nich Maďarsko," dodal Hamáček.

V zařízení ministerstva vnitra v části Jezová o prázdninách panovala napjatá atmosféra kvůli vzpourám a ničení majetku. Přes 50 běženců se navíc pokusilo z areálu uprchnout. Ministerstvo vnitra po těchto událostech posílilo policejní ochranu střediska.

Na začátku července byla kapacita zařízení zhruba 270 míst, později byla zvýšena na 700. Nyní je podle Hamáčka v Jezové asi 530 lidí. Kolem areálu, umístěného uprostřed lesů, byl dopoledne naprostý klid, dovnitř zajížděla většinou jen auta se zásobováním nebo popeláři. Zpravodaj ČTK nezaznamenal žádný pohyb uprchlíků nebo cokoliv dalšího, co by signalizovalo, že se za plotem nachází zařízení pro zajištění cizinců. Pěšky po silnici od Bělé přišli v době Hamáčkovy návštěvy jen tři lidé. Dva byli pracovníci ostrahy, třetí ČTK řekl, že v zařízení pracuje jako tlumočník. Do areálu novináři nesmějí a personál se s médii nebaví. "Nesmíme," tvrdil dnes ČTK jeden ze zaměstnanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

4:46 Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

„Fotit se s cedulkou ‚Slovákům vstup zakázán‘ a potom se předvádět ve slovenském dresu může jen čist…