Když přijde udání, bude se vyšetřovat. Šéf sociálky vysvětloval v rozhlase, jak to bude s ošetřovným

14.05.2020 20:12

Hostem čtvrtečních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl František Boháček, ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Vysvětloval, že rodiče, kteří nepošlou děti do školy a vysvětlí, proč dítě do školy neposlali, mohou dál čerpat na ně ošetřovné. Úřad nemá moc možností zkoumat, zda k tomu rodiče měli adekvátní důvody. „Důvody ve vztahu k dítěti opravdu nejlépe posoudí ten rodič,“ konstatoval Boháček. Vysvětloval také, zda stát bude mít dost peněz na důchody.

Když přijde udání, bude se vyšetřovat. Šéf sociálky vysvětloval v rozhlase, jak to bude s ošetřovným
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ)

Česká správa sociálního zabezpečení počítá s tím, že rodič podá čestné prohlášení, v němž vysvětlí, proč dítě nemůže poslat do školy ani po 25. květnu a bude dál čerpat ošetřovné na svého potomka. „S následnou kontrolou nepočítáme,“ vysvětlil Boháček s tím, že úředníci ČSSZ se prostě a krátce opravdu spolehnou jen na ono čestné prohlášení rodiče.

„Ani třeba na udání, pokud by ho někdo poslal, třeba zaměstnavatel, kterému se to nebude líbit? Ani potom to nebudete řešit?“ zeptal se svého hosta moderátor Kroc.

Host uznal, že v takové chvíli bude možné zahájit šetření, ale pokud rodič vysvětlí, proč dítě do školy neposlal, úřad mu prý bude věřit, že pádné důvody opravdu má. Ředitel totiž předpokládá, že rodiče mají zájem na tom, aby se jejich děti řádně vzdělávaly ve škole, takže pokud ho do školy nepošlou, musí k tomu mít důvody. „Důvody ve vztahu k dítěti opravdu nejlépe posoudí ten rodič,“ konstatoval Boháček.

Zdůraznil také, že ČSSZ v podstatě ani nemůže dělat nic jiného, protože legislativa bude nastavena tak, že rodiče musí uvést důvod, proč děti do školy nepošlou, ale úřady v podstatě nemohou zkoumat, zda šlo o důvody adekvátní nebo smyšlené.

Boháček přiznal, že v Česku dodnes žijí rodiče, kteří marně čekají na ošetřovné za březen. Je to buď proto, že rodiče nevyplnili všechny podklady dobře, nebo věc zdržují zaměstnavatelé, kteří se mohli zpozdit při dodání patřičných údajů.

Vysvětloval také, že v tuto chvíli nelze říci, kolik bude státu chybět na pojistném. Půjde to přesně spočítat, ale až po konci tohoto roku. Posluchače ujišťoval, že peníze na důchody budou k dispozici vždy.

„Peníze na důchody mít určitě budeme, protože peníze na důchody pocházejí ze státního rozpočtu. Pokud vybereme méně, tak bude na státu, aby důchody financoval jinak,“ vysvětloval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…