Kecy. Nalili vám palici, zuřil Kalousek v pořadu o kauze Parkanová

25.09.2012 8:00

Zásadní zjištění v kauze bývalého armádního pilota Karla Daňhela přinesla v pondělním pořadu Reportéři Česká televize. Redaktorky zjistily, že jeho obvinění z přijímání úplatků od zbrojařských firem, kvůli kterému přišel o bezpečnostní prověrku a které bylo všeobecně považováno za účelové, mělo možná reálný základ. To však nemění nic na tom, že nákup letadel CASA stále vzbuzuje pochybnosti.

Kecy. Nalili vám palici, zuřil Kalousek v pořadu o kauze Parkanová
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA a Parkanová, koláž

Média vykreslovala pilota Karla Daňhela jako hrdinu, bojujícího se státním molochem. Daňhel jako expert na leteckou techniku zpracovával pro Generální štáb posudek na výhodnost nákupu letadel CASA a dlouhodobě jejich nákup kritizoval. Tvrdil, že pro armádu jsou nepotřebná. Tím se dostal do střetu zejména s tehdejšími špičkami Ministerstva obrany, které nákup španělských letadel srdnatě hájily.

V tomto duchu byla posuzována i obvinění, která vůči němu byla vznesena. Daňhel byl nařčen, že přijímal úplatky od zbrojařských firem a poskytoval jim za to informace, a rovněž ze sexuálního zneužívání nezletilé dívky. Sám tvrdil, že na něj obvinění vykonstruovali vojenští zpravodajci, protože je nebezpečným svědkem v kauze nákupu letadel CASA. V souvislosti s nevypracováním posudku na tento obchod došlo k obvinění exministryně obrany Vlasty Parkanové (tehdy KDU-ČSL, nyní TOP 09).

Vše k nákupu letadel CASA ZDE

Reportérky ČT však Daňhela přímo před kamerou konfrontovaly s přepisy odposlechů, ze kterých vyplývá, že si Daňhel skutečně říkal zbrojařským firmám o peníze.

V telefonním rozhovoru s Barrym Midkiffem, zástupcem firmy Alenia (konkurenta výrobců letadel CASA) se ptal, zda budou nějaké časopisy. Poté pozanemenává, že časopisy bude potřebovat, protože pojede do Prahy z Jeseníku a večer by se neměl za co vrátit. V tomto rozhovoru rovněž padlo, že Daňhel na jednání potřebuje "Ompo", což bylo dešifrováno jako zbrojařská firma Omnipol. Redaktorkám vše vysvětlil tak, že byl s manažerem domluven na tom, že mu něco půjčí. Časopisy tedy prý byly kódovým označením pro výpomoc.

"K těm časopisům. Bude to určitě ta objednávka?" ptal se v dalším rozhovoru Midkiffa. Pak se hádali, jestli časopisy budou v úterý nebo ve středu, neboť prý pilot plánuje dovolenou. „Chtěl jsem mít odborné časopisy, abych si je přes dovolenou prostudoval,“ objasnil pozoruhodnou konverzaci. V tomto případě tedy časopisy byly časopisy.

Jindy s ním zase po telefonu řešil, zda mu dorazilo „pět nula nebo tři nula.“ „Koukl jsem do peněženky a už jsem se lekl, že mi někdo ukradl peníze,“ vykládal. O tomto rozhovoru při čtení přepisu uvedl, že si na něj nevzpomíná. Pak se najednou rozvzpomněl, že se jednalo o kamarádskou výpomoc.

Poslanec a člen sněmovní komise pro kontrolu vojenského zpravodajství Jan Vidím následně v pořadu ČT uvedl: „Stejné důvody vedly komisi k názoru, že odebrání prověrky panu Daňhelovi bylo oprávněné.“  I jeho kolega Václav Kubata z TOP 09 řekl: "Ta fakta byla tak závažná, že skutečně vyvolávala podezření z korupce."

Dále přepisy odposlechů prozradily, že volal matce nezletilé dívky, která jej nařkla ze sexuálního obtěžování a prosil jí, aby určitým způsobem korigovala výpověď své dcery. „Já to komentovat nebudu,“ uvedl k tomu.

„Moje případné trestné činy nemají nic společného s mým svědectvím v kauze CASA,“ uzavřel dusný rozhovor s redaktorkami ČT.

Kalouskovy protimluvy

Druhá část reportáže zrekapitulovala kauzu nákupu letadel CASA. Byl připomenut již dříve známý fakt, že armáda tato letadla nechtěla, ale postupem času, zejména na základě údajného tlaku náměstka ministryně obrany Martina Bartáka své oponentní argumenty postupně korigovali.

Lidé z ministerstva v reportáži stále setrvávali v argumentaci, že španělský výrobce letadel CASA předložil nejvýhodnější nabídku. Pokud vůbec byli ochotni mluvit - klíčoví náměstci ministryně Parkanové Martin Barták a Jaroslav Kopřiva to odmítli. Pavel Bulant, současný ředitel sekce vyzbrojování Ministerstva obrany tvrdil, že základním argumentem pro volbu španělské firmy byla snaha uplatnit na trhu české bitevníky L-159, o které nikdo jiný nestál. Ministr financí Miroslav Kalousek rovnou řekl, že Španělé předložili jedinou závaznou nabídku. „Všechno ostatní jsou jenom kecy,“ řekl.

Česká televize však ukázala dokumenty, podle kterých byl jednoznačný zájem italské konkurenční společnosti Alenia, která by nejspíš byla schopna dát ještě lepší nabídku a rovněž vyhovět podmínce převzetí L 159. Michal Hon, ředitel Omnipolu, který obchod s výrobcem Cas zprostředkovával, však stále tvrdí, že žádná italská nabídka nebyla k dispozici.

A jako vrcholnou perličku letadlového barteru lze uvést, že španělská armáda si letouny L-159 od letecké společnosti nikdy nepřevzala, a nikdy to ani neměla v úmyslu. Česká strana nemá na další využití nepopulárních českých bitevníků žádné páky, protože ve smlouvě o této podmínce, kterou všichni označují jako zásadní, není ani zmínka.

Ministr Kalousek do kamery ČT uvedl, že cena letadel byla spočítána na základě platných zákonů a běžných cen. Dřív přitom podle autorů reportáže všechny poučoval, že běžná cena na unikát není. Další rozpor vyšel najevo při rekapitulaci Kalouskova razantního vystoupení ve sněmovně, kde připustil, že letadla mohla být předražená. V posudku, který jako ministr financí zpracovával pro Ministerstvo obrany, přitom doslova uvedl, že smlouva bude pro armádu výhodná.

Rozhovor pro pořad Reportéři ČT nakonec Miroslav Kalousek zakončil tím, že reportérce řekl, že se nechová jako objektivní novinář. „Vy jste nabitá jednou zájmovou skupinou, která vám nalila palici,“ myslí si ministr.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…