Kilo řízků 76 Kč, chleba 14. Polská nálož podráží Fialu

24.04.2023 12:21 | Ze sítí

Stále to samé a čím dál hůře. Svědectví o polských nákupech podráží premiéra Fialu a jeho vládu. Občané s nadávkami svědčí: Kaiserka za 1,70 Kč, chleba za 14 Kč, kilo kuřecích prsních řízků za 76 Kč a máslo za 15 korun – v Česku ceny, které lze spatřit akorát tak na reklamních letácích vytištěných před desítkou let, v Polsku se však jedná o běžnou akční cenu, za níž nakoupíte v obchodě. Zatímco v Polsku vyjde malý nákup řízků, brokolice, jahod, mléka a cukru na 153 korun, v Česku na 268 Kč. „České obchody se můžou jít bodnout,“ komentovala zákaznice. Ministr Nekula přitom horečně oznamuje, že vysoké české ceny řeší.

Kilo řízků 76 Kč, chleba 14. Polská nálož podráží Fialu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Byli jsme nakupovat potraviny nedaleko za hranicemi v Polsku. Směnný kurs 1 Polský Zlotý = 5,2 Českých korun

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41728 lidí
Obliba nákupů v zahraničí se u Čechů s růstem cen u nás neustále zvětšuje a i přestože některé – zejména sezónní – položky začaly v českých obchodech zlevňovat, příspěvky na sociálních od tisíců lidí stále poukazují na to, že je za hranicemi levněji a vyplatí se podniknout rodinný nákupní výlet do sousedních států i z dosti vzdálených míst Česka.

Stálicí pro české zákazníci se tak v posledních měsících stalo zejména sousední Polsko, které od začátku loňského roku minimálně až do konce června roku letošního zavedlo nulovou daň z přidané hodnoty (DPH) na základní potraviny a výhodnost tamních nákupů podporuje i silná česká koruna.

Rozdíly přitom nejsou v řádů haléřů a některých cenám v Polsku se horko těžce vyrovnají i ty u nás před desíti lety. Posuďte sami.

Aktuální slevový leták oblíbeného polského řetězce Biedronka například české zákazníky v uplynulém týdnu přilákal na kuřecí prsní řízky za necelých 15 zlotých, což je v přepočtu kolem 76 korun za jejich kilogram, jahody v půlkilovém balení vyšly za v přepočtu 25 korun, brokolice 20 korun, polotučné mléko litr za 12 korun a cukr krystal rovněž za „dvacku“. Pokud bychom nakoupili tuto nabídku hned z prvního listu letáku, vyšel by nás nákup na přibližně 153 korun.

A teď zkusme podobný nákup nakoupit v Česku. Pokud bychom zašli například do českého Tesca, kilogram nás již nevyjde na 76 korun, ale na 230 korun bez haléře. Počítejme však, že stejně jako v Polsku budeme nakupovat s využitím slevových akcí a u pokladny tak předložíme věrnostní kartičku – cena se pak rázem sníží na 139,90 Kč, což je však stále téměř dvojnásobek ceny za hranicemi.

Zajímavostí je, že téměř dvojnásobně dražší řízky v Tescu ve volném prodeji pocházejí od 6 výrobců, z nichž 4 jsou čeští producenti a zbytek masa je k nám dovážen slovenskou firmou z Ukrajiny a také i ze samotného Polska. Je tak dost možné, že si v českém i polském obchodě koupíte stejné maso, co již však nebude stejné, bude cena.

Ale pokračujme. Po nákupu řízků se přesuneme do oddělení zeleniny pro brokolici za 39,90 Kč, kterou opět díky věrnostní kartě zlevníme na 24,90 Kč. Nejlevnější Tesco jahody z regálu naproti pak vycházejí na 49,90 Kč za půlkila – ty tedy aktuálně zcela bez slevy. Zbývá mléko, které pořídíme nejlevněji v akci za 19,90 Kč a cukr krystal pak za 32,90 Kč. A jak už asi tušíte, jediné, co bude nižší oproti Polsku, bude obsah vaší peněženky po zaplacení. Celkově totiž nákup stejných pěti položek v Česku vychází aktuálně na zaokrouhleně 268 korun. Oproti Polsku tedy zaplatíme o 115 korun více. A to kupujeme jen po jednom kusu.

Není se co divit, že si tak například pro zmiňovaná kuřecí prsa Češi udělali hromadné výlety. „Kuřecí prsa za 70 Kč/kg, jdeme si pro vás!“ sdílel tak kupříkladu brněnský vývojář Petr Heinz ze svého víkendového výjezdu do polských obchodů.

Velkým hitem bylo v uplynulém týdnu v Polsku také máslo s 82% podílem tuku, které šlo pořídit za 3,85 zlotých, což je v přepočtu necelých dvacet korun za 200 gramů.

Lidé na sociálních sítích si po takovém kaufu raději vše mezi sebou potvrzovali z místa i svými účtenkami.

„Zajímavé, že všude kolem nás se lidem pomáhá, jen u nás v Česku ten FIALOVÝ HNUS nedělá nic,“ rozlítila odlišná cenovka u nás a v zahraničí jednu z žen.

A po máslu došlo na pečivo. Porovnejme – pro změnu například u internetového supermarketu Rohlík.cz – kaiserka zde, stejně jako v dříve jmenovaném Tescu, vyjde na 5,90 Kč a nejlevnější chléb 35,90 korun za 400 gramů. V Tescu pak jde pořídit půlkilový šumavský bochník za 22,90 Kč s označením „nízké ceny zaručeny“.

Skutečně nízké ceny jsou i v tomto případě opět zaručeny spíše v Polsku. „Dnes poprvé v Biedronce koupě pečiva. Kaiserka za 0,33 zlotých, brali jsme jich 15, takže cena 25 Kč a chleba celý, krájený za 2,75 zlotých, tj. 14 korun,“ podělila se jedna z komentujících s cenami pečiva v sousední zemi, kde měl navíc chléb o 50 gramů více.

Při nákupu 15 kaiserek a chlebu bychom v Česku zaplatili dohromady 111 korun, opět se tedy jedná o celkem znatelný cenový rozdíl. „České obchody se můžou jít bodnout,“ komentovala vše žena, které se takto podařilo ušetřit přes 70 korun jen na pečivu.

A nejde prý jen o samotné potraviny. Ušetřit lze i v tamních lékárnách. „Lékárny Dr. Max v Česku: sirup proti kašli (v dlouhodobém výpadku) – 200 Kč. Krém na ruce: 150 Kč. Dr. Max v Polsku: sirup je, 100 Kč. Krém na ruce: 50 Kč,“ shrnul své poznatky s nákupem léčiv publicista Ondřej Fér. A dodal, že se tak „někde se stala chyba.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Poláci nám vycházejí vstříc, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejarolav , 24.04.2023 12:40:19
Např. u Hrádku nad Nisou postavili novou Biedronku, do které je blíž z Hrádku než nejbližší polské vesnice. Takže ji rozhodně nepostavili pro sebe, ale přímo pro naše a německé zákazníky. Kecy, jak na nás špatně koukají, jak je vykupujeme, si mohou naše média nechat od cesty. Polsko je potravinářská velmoc a čím víc toho čechům prodají, tím jsou radši. Nejraději by byli, kdyby jsme všechno nakupovali u nich. Naše mainstreamová média píšou jen lži na objednávku.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…