Klára Samková se rozjela v rádiu, když mluvila o Kajínkovi: Přestávám věřit soudům. Byla jsem svědkem...

21.05.2017 17:45

Hostem Luboše Xavera Veselého byla v Pressklubu na Frekvenci 1 advokátka a občanská aktivistka Klára Samková. Velká část rozhovoru se točila kolem Jiřího Kajínka, odsouzeného nájemného vraha, jenž dostane milost od prezidenta republiky Miloše Zemana.

Klára Samková se rozjela v rádiu, když mluvila o Kajínkovi: Přestávám věřit soudům. Byla jsem svědkem...
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Klára Samková

Jak Samková vnímá propuštění tohoto doživotně odsouzeného vězně? „Odpovím odpovědí, která se netýká Kajínka. Mám velkou nedůvěru v českou justici. Ke kauze se nemohu vyjadřovat, protože neznám spis. Minimálně třetina lidí, která je dnes zavřená, nepatří do vězení, ale do psychiatrických ústavů. To je moje nejhlubší přesvědčení. To se netýká Kajínka, ale týká se to uchopení té trestné justice,“ řekla Samková. Trestní věci se podle ní berou šmahem. „Systém u nás je neefektivní a nevěřím mu,“ dodala.

Ona sama, kdyby byla Kajínkem, by milost rovněž přijala a snažila by se o obnovení řízení mimo výkon trestu. „Česká historie má mnoho nespravedlivě odsouzených,“ dodala s tím, že ale netvrdí, že u Kajínka by neexistovaly trestné činy, kterých se dopustil.

„Je nutné říct, že pochybnosti o odsouzení pana Kajínka jsou dlouhodobým fenoménem českého veřejného prostoru. Opravné prostředky byly již využívány maximálním způsobem. Institut milosti je svým způsobem nástrojem pro vyřešení pochybností. Jestliže tu jsou dlouhodobé pochybnosti... Já jsem prostě byla sama jako advokátka svědkem tak strašně svévolných rozhodnutí soudů, že už bych asi měla přestat tu advokacii dělat, protože přestávám těm soudům věřit. Mně přestává fungovat můj obor,“ řekla zklamaně Samková. 

„Na barikády?“ zeptal se Xaver. „Já nevím,“ odvětila Samková. Za milostí pro Kajínka pak vidí velkou mediální podporu. „Je určitým symbolem, který veřejnost vnímá,“ sdělila Samková. „Dochází k propojení politických vrstev, vrstev policejních, někdy dokonce i justičních, to všechno vyvolává určitou atmosféru, kterou případ Kajínka ztělesňuje. On se skutečně stal v tomto směru symbolem nejasného propojení struktur, které nikdy být neměly,“ řekla jasně advokátka. 

Následně se Samková vyjádřila také k prezidentovi Miloši Zemanovi. Je schopen zastávat funkci prezidenta, zeptal se Samkové Veselý. „Obávám se, že v této zemi je to úplně jedno,“ sdělila. Nelichotivě se pak vyjádřila i k premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). „Hluboce mě uráží, že pan Sobotka je rovněž právníkem. To není na vyhození od zkoušky, ale rovnou od zápočtu,“ rozlítila se. „O předsedovi vlády se domnívám, že je blbej právník,“ rozjela se Samková. „Nenechala bych si u něj zastupovat ani ukradenou hrušku přes plot,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…