Klasnová: Nejsme Bártova one man show. Nedémonizujte ho

29.03.2011 7:10

Místopředsedkyně sněmovny a VV Kateřina Klasnová vysvětlila rozdíl, kdy je pro ni ministr dopravy "Vítkem" a kdy "Vítem Bártou". Prozradila také, že se političtí dinosauři přeživší ve sněmovně nazývají nově matadoři, až na ministra financí Miroslava Kalouska. Ten prý dinosaurem zůstává.

Klasnová: Nejsme Bártova one man show. Nedémonizujte ho

Věci veřejné se pomalu chystají na volbu nového předsedy. Svou kandidaturu potvrdili stávající šéf Radek John, místopředsedkyně strany Karolína Peake, o kandidatuře uvažuje poslanec Michal Babák a minulý týden oznámil nečekaně vstup do boje o předsednický post i nejhlasitější politik VV Vít Bárta.

Kateřina Klasnová v pořadu Hydepark v ČT prohlásila, že kandidaturu svého manžela Víta Bárty vnímá pozitivně, nicměné na předsedu podpoří Johna.

„Můj hlas bude patřit současnému předsedovi Věcí veřejných Radku Johnovi," jasně deklarovala místopředsedkyně VV. Důvodem je její přesvědčení, že právě John svou kampaní a tváří udělal z malé komunální strany celorepublikovou partaj.


Moderátorka Pavlína Kvapilová následně připomněla email, který v nedávné době unikl na veřejnost. Ten Klasnová adresovala svým spolustraníkům a ohlásila v něm rezignaci na funkci ve vedení strany s odkazem na "naprostou ignoranci ze strany VB a panující totalitu ve Věcech veřejných". Přičemž právě zkratka VB patřila jejímu manželovi Vítu Bártovi.

"To je zajímavé, vy když takhle mluvíte o svém manželovi, tak říkáte Vít Bárta a v tom dopise jste napsala VB, takže vy i takhle oddělujete tu osobní rovinu od té politické, že neříkáte můj manžel?" žádala vysvětlení Kvapilová. Klasnová přiznala, že skutečně tyto dvě roviny odděluje, ale že by měla zmíněná korespondence souvislost s tím, že chce podpořit Johna na předsedu na úkor Bárty, to odmítla.

„Tak když už tedy v osobní rovině, kdyby se Vít Bárta nestal předsedou Věcí veřejných, měl by víc času na svou manželku, tedy na mě," sdělila Klasnová s úsměvem důvod, proč by mimo jiné mohl její hlas patřit právě Johnovi.

Související: Bárta má trable: Vzpouru manželky a schůzky s Klausem


Dinosauři už nejsou. Teď jsou to matadoři

Věci veřejné šly do předvolební kampaně s heslem "Pryč s dinosaury", jeden z diváků pořadu se tedy zajímal, proč nakonec skončily ve vládní koalici, kde se to politickými "praještěry" jen hemží. Podle Klasnové stála Véčka po volbách na rozcestí. "Měli jsme dvě možnosti, zůstat v opozici, což by byla snadnější pozice, měli bychom více voličů, rostly by nám preference..." - "Nebo s dinosaury," doplnila rychle moderátorka, načež se Klasnová podivila, s kým jiným by se dala v takovém rozložení povolebním karet složit vláda. A neváhala zopakovat, kdo je to podle véčkařské definice dinosaurus.

"Politický dinosaurus je takový, který je z minulosti spojen s kauzami zavánějícími nestandardními postupy." A jako příklad uvedla "vykroužkovaného" exministra vnitra Ivana Langera (ODS). Na jeho případu si Klasnová pochvalovala, jak voliči využili možnosti takovéto "defenestrace".

Do sněmovny po volbách nastoupilo hned 114 nových tváří, kromě kterých tam ale zůstali i někteří "staří matadoři", jak Klasnová překlasifikovala někdejší dinosaury. "Teď už jim říkáte matadoři, ne dinosauři?" podivovala se moderátorka. "Před volbami jsem za takového dinosaura označila ministra financí Miroslava Kalouska a nehodlám na tom nic měnit," bránila se Klasnová nařčení, že Langerovi se nyní do politických dinosaurů nadává už velice snadno.

S TOPkou se jedná dobře, u ODS to často drhne

Podle Klasnové se i přes "dinosaura" Kalouska v rámci vládní koalice s TOP 09 dobře komunikuje. Ocenila příchod nových politiků v této straně, především z komunální úrovně v zastoupení starostů a nezávislých, na druhou stranu jmenovala ODS jako koaličního partnera, se kterým některá vyjednávání spíše "drhnou".



Další divák se pak zajímal o roli ministra dopravy Víta Bárty ve Věcech veřejných. Proč je to právě on, kdo nejčastěji za stranu hovoří před novináři? Došlo i na přirovnání k Jiřímu Paroubkovi v době jeho předsednictví v ČSSD.  

„Když se podívám na Jiřího Paroubka a Vítka Bártu, tak určitě nevidím žádnou analogii," smála se Klasnová a doplnila: "Věci veřejné nejsou strana jednoho muže, nejsou žádná one man show," odmítla srovnání s paroubkovskou ČSSD Klasnová. Podle ní je v současné době Bárta nejviditelnějším politikem VV proto, že je ministrem a součástí exekutivy. Zároveň je i členem ekonomické sekce strany, proto také komunikuje za VV reformy.

Poslanecký klub VV není monolit jako mají komunisté

Klasnová bere diskuzi různých názorů v rámci poslaneckého klubu Véček za pozitivní. "Náš klub není nějaký monolit jako u komunistů. Probíhá v něm diskuze mnoha názorů. A spekulace o tom, že se snaží někdo přeběhnout, jsme také vyloučili společným usnesením," vyjádřila se Klasnová k informacím z minulého týdne, že by se proti Bártovi mělo vzbouřit 11 poslanců ze čtyřiadvaceti kvůli jeho autoritativnímu stylu vedení strany. Pokud by přeci jen chtěl někdo zběhnout, určitě by to podle jejího názoru nebylo do ODS, TOP 09 ani do ČSSD.

"Možná jen nemají dostatek odvahy tváří v tvář silné osobnosti Víta Bárty a zatím se hovoří o tom, že chystají něco jako exit strategy (únikovou strategii)," přidala se Kvapilová.

"Myslím, že pozice Vítka Bárty se démonizuje. Některé věci jsou skutečně mediální kachny," zakončila toto téma rázně Klasnová.

Související: Bárta má problém. Bouří se proti němu až 11 poslanců VV


Humlovi někteří naši poslanci prokázali medvědí službu

Nedávný příklad, kdy se poslanci v klubu neshodli, bylo hlasování o vydání poslance za VV Stanislava Humla k trestnímu stíhání. Policie ho viní z falšování znaleckých posudků. „Spíše kolegovi Humlovi prokázali medvědí službu," komentovala Klasnová chování některých spolustraníků, kteří vydání zablokovali. Huml podle ní totiž přišel o možnost očistit svou pověst.

Před závěrečným hodnocením divácké přízně (45 procent diváků odpovědi přesvědčily, 55 procent nikoliv), se místopředsedkyně sněmovny dočkala i poměrně uvolněného dotazu, se kterými poslanci se musí při řízení schůze nejvíce potýkat. Reakce byla pohotová, protože podle Klasnové ve sněmovně nejvíce zlobí středočeský hejtman David Rath (ČSSD) a nejméně poslouchá ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který sám o sobě tvrdí, že "když se kecají blbosti, tak spí".



Čtěte také:


ReproFoto: čt24

reklama

autor: pas

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…