Klaus: Do ruských voleb se nemíchejme, je to jejich věc

08.12.2011 13:29

Návštěva ruského prezidenta Dimitrije Medveděva se chýlí ke konci. Jak tvrdí prezident Václav Klaus, tato návštěva byla navýsost pracovní. Prezidenti podepsali kontrakty za 54 miliard korun, debatovali o dostavbě Temelínu i o pomoci eurozóně. Řeč přišla i na nedávné parlamentní volby v Rusku. „Jsou to jejich volby, nikoliv naše. Já také nerad slyším komentáře ze zahraničí ohledně našich vnitřních záležitostí,“ uvedl Klaus v tiskové konferenci obou prezidentů.

Klaus: Do ruských voleb se nemíchejme, je to jejich věc
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přílet ruského exprezidenta

Prezidenti se shodli na tom, že jejich vzájemné vztahy jsou výborné. „S Medveděvem se nevidíme poprvé, vzájemné porozumění jsme našli již dříve. Pokusili jsme se posílit naše společné ekonomické zájmy, v mnoha oblastech spolu spolupracujeme. Bavili jsme se spolu také o situaci v Evropské unii. Navrhl jsem Medveděvovi, že pokud by se obával pádu eura, může devizové hodnoty investovat do českých korun," popsal jednání Klaus.

Problémy eurozóny si musí vyřešit členské státy

Situace v eurozóně dělá obou politikům starosti. „Problémy společné měny musí řešit členské státy v eurozóně a nikdo jiný. Situaci není možné vyřešit pomocí darů ostatních zemí. Problémy eura jsou spojené s tím, že poprvé se používá jednotná měna v zemích, které nejsou na stejné ekonomické úrovni," řekl Medveděv. Klaus dodal, že problémy eura pouze vypovídají o hlubších potížích Evropské unie. „Nelze je řešit jednorázovou pomocí, řešení musí být fundamentální, musí jím být hluboká transformace evropské integrace."

Česká republika vypsala tendr na dostavbu Temelína. Rusko má veliký zájem zakázku získat, a jaderná elektrárna tak byla jedním z bodů jednání. „Česká republika usiluje o to, aby výběr partner byl maximálně spravedlivý a transparentní. Tento postoje ruská stran stoprocentně chápe," uvedl Klaus a dodal, že ruská nabídka je pro Česko zajímavá. „Vidím pozitivní aspekt v tom, že ruská strana nabízí nejvyšší podíl českých subdodavatelů."

Pochybné parlamentní volby

Během tiskové konference padl dotaz i na nedávné parlamentní volby Rusku, které jsou napadány, že byly zmanipulované. „Výsledky voleb nejsou nijak překvapivé, odpovídají předpokladům sociologů," uvedl Medveděv, zároveň ale připustil, že k jisté nekorektnosti mohlo v průběhu voleb dojít. „Pochybnosti se musí pečlivě vyšetřit."

Klaus se ruského prezidenta zastal. „Jsou to jejich volby, nikoliv naše. Já také nerad slyším komentáře ze zahraničí ohledně našich vnitřních záležitostí. Také by bylo nemístné ptát se Medveděva, co si myslí o včerejší stávce lékařů, jestli je oprávněná."

Čtěte více:

Česko podepsalo s Ruskem kontrakty za 54 miliard korun

Ruský prezident Medveděv dorazil do Prahy

Medveděv míří do Prahy 7. prosince

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…