Klaus: Práva dětí jsou zrůdnost

26.12.2011 13:11

Na webu EUportál.parlamentnilisty.cz byl zveřejněn rozhovor prezidenta Václava Klause s týdeníkem Vlasta. Hovořil v něm o své rodině a vztahu ke svým synům, ale dostal se i na práva dětí. Podle něj se z toho stala zrůdnost, která se zneužívá.

Klaus: Práva dětí jsou zrůdnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Klaus hovořil o tom, jak v době normalizace těžko sháněl práci, a byl proto s rodinou doma. Navázal tak se svými syny dobrý vztah, který mu vydržel až do dneška.

Ke zhoršování vztahů mezi lidmi přispívá zmatené pojetí falešných „lidských práv“

V rozhovoru se ale dostal na téma krize rodiny a zhoršování vztahu mezi lidmi. Prezident Klaus uvedl několik důvodů, proč se tak podle něj děje. Za prvé je to prý uspěchaností doby a tím, že se lidé nedovedou zastavit, takže si odcizování způsobují sami.

„Za druhé k tomu nepochybně přispívá zmatené pojetí školství, zmatené pojetí falešných, nejrůznějších takzvaných lidských práv, mezi kterými se najednou objevují práva dětí, což je zrůdnost, kterou já si vůbec nedovedu vysvětlit a budu proti tomu bojovat, co mi ještě síly dají,“ prohlásil Klaus v rozhovoru pro týdeník Vlasta.

Dále poukázal na tendence ve společnosti útočit vůči autoritám všeho typu – rodičovským i učitelským. „Což se samozřejmě projevuje i v našem veřejném, mediálním prostoru vůči komukoli, mnou počínaje nebo konče. To považuji za obrovský problém, nad kterým si leckdy leckdo povzdychneme,“ dodal Klaus.

Média přiživují obraz, že dítě je tu pánem

Změna, která by udala lepší směr pro vývoj vztahů mezi lidmi, podle něj musí nastat u každého jednotlivce, v rodinách, u rodičů i ve školách. Jedním z řešení by bylo „odbyrokratizování školství, vrácení škol do rukou ředitelů a učitelů a nikoli úředníků. Ponechání maximálních pravomocí ředitelům a učitelům škol, jistá důvěra v tyto lidi. Těm bych důvěřoval více než ministerským úředníkům“.

Podle prezidenta Klause tedy média přiživují atmosféru, že děti jsou pány. „Neseme si to sebou svým způsobem od šedesátých let, což byla prazvláštní, rozporuplná dekáda. Přinesla jistou rozumnou a potřebnou liberalizaci, ale také absolutní boj proti jakékoli autoritě, proti staršímu, proti vzdělanějšímu, proti rozumnějšímu, proti majícímu nějaký post a tak dále,“ míní hlava státu.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…