Klaus a Zeman jako nerozlučná dvojka. Tak je vidí šéfredaktor Respektu

24.01.2013 11:49

Celá rodina Václava Klause podporuje Miloše Zemana. Podle šéfredaktora týdeníku Respekt Erika Taberyho to není překvapivé, pokud si uvědomíme, že se tady hraje i o jeho budoucnost. Buď se ve vrcholné politice udrží, a nebo zřejmě definitivně skončí.

Klaus a Zeman jako nerozlučná dvojka. Tak je vidí šéfredaktor Respektu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Debata kandidátů na prezidenta. Tentokráte na vlnách Radiožurnálu přímým přenosem z divadla Minor

Tabery ve svém příspěvku na webových stránkách Respekt.cz píše, že Klaus se Zemanem chtějí navázat na opoziční smlouvu a pokračovat tam, kde přestali. "Proč jsou schopni se tak dohodnout, když se liší v některých tématech? Protože nejsou podstatné ideje, ale moc. V tom si bezvýhradně rozumí a důvěřují," píše.

Levice je prý naivní, pokud se domnívá, že Zeman je její zástupce. "Miloš Zeman umí klamat tělem a ani po 20 letech to nedokáže část společnosti rozluštit," píše Tabery. Zeman je podle něj mimořádně často chybující muž. "Tolik skandálů, afér a nevhodných výroků nemá na svém kontě žádný jiný žijící politik," dodává s tím, že sám Zeman dokázal, že se nezměnil.

Znovu a ošklivěji...

"Je to jedenáct let, co se tu naposledy rozehrávaly nacionalistické vášně a tahali se z koše zapomnění 'sudeťáci'. Tedy přesně jedenáct let od odchodu Miloše Zemana. Tehdy s Václavem Klausem tvrdili, že lidé přijdou o chalupy a půdu. Samozřejmě nepřišli o nic. Proč to dělali? Jednoduché, když se vzbudí dojem ohrožení země, ideálně ohrožení zvenku, snáze se zapomene na to, že jeden se formálně hlásí k pravici a druhý k levici. Dokonce se to dá vydávat za přednost – umíme se dohodnout, protože národ především," píše Tabery.

A nyní je to tu prý znovu, jen v o něco ošklivější podobě. Nyní prý Klaus a Zeman začali bez váhání někoho vylučovat z řad národa. A tím někým je Karel Schwarzenberg (TOP 09). "Bylo by chybou tohle podceňovat. Zopakujme to ještě jednou – hlava státu (a její vyvolený nástupce) říká o jednom ze svých spoluobčanů, který navíc vždy věrně sloužil zemi, že je vlastně zrádce. Není silovějšího výroku, není bolestivějšího úderu. Tohle je větší zásah do života, než někoho poslat do vězení," dodává šéfredaktor Respektu.

Koho vyloučí příště?

V mnoha regionech je prý slyšet, že Schwarzenberg je "vřed na těle národa" nebo "cizák, kterej ať táhne..." To je podle Taberyho výsledkem kampaně Zemana a Klause, která očividně u mnoha lidí zabrala. "A tady už nejde o Schwarzenberga, tady jde o to, jestli má být hlava země zvolena takovými praktikami. Kdo bude vylučován příště?" ptá se novinář.

"Bylo by naivní si myslet, že tohle jen tak usne. Miloš Zeman, pokud bude zvolen, nepochybně bude usilovat i o druhý mandát a nezapomene, co mu pomohlo vyhrát. Dá se proto očekávat, že duo Klaus a Zeman bude hrát nacionalistickou notu i nadále. I o tom jsou letošní prezidentské volby," uzavírá Erik Tabery svůj příspěvek na stránkách Respekt.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dostat bojeschopné do vlasti.“ Kolář mladší vnímá, co chtějí na Ukrajině. Ale nesedí to k tomu, co řekl otec

9:00 „Dostat bojeschopné do vlasti.“ Kolář mladší vnímá, co chtějí na Ukrajině. Ale nesedí to k tomu, co řekl otec

Už nejde jen chodit okolo horké kaše. Poslanec TOP 09 Ondřej Kolář opět zdvihl téma politiky návratů…