Klaus kritizuje rozbitý politický systém. Sám je jedním z hlavních viníků, tvrdí Hvížďala

10.09.2014 20:42

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Politický komentátor Karel Hvížďala bere rozhlasové vystoupení bývalého prezidenta Václava Klause jako obhajobu sebe sama, svých výroků i svých činů. Přitom sám je jedním z viníků nástupu marketinkových jednorázových projektů a rozbití politického systému, což nyní tak ostře kritizuje.

Klaus kritizuje rozbitý politický systém. Sám je jedním z hlavních viníků, tvrdí Hvížďala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Bývalý prezident Václav Klaus razantně odmítl v rozhovoru pro Kauzu dne Rádia Impuls hovořit o událostech na Ukrajině jako o ukrajinsko–ruské krizi. Tamní krveprolití podle něj způsobili svými kroky američtí, evropští i někteří čeští politici. „Rusko dělá vynucené tahy. Západní Evropa, Amerika a někteří naši bojovníci dneska ještě proti komunismu jako pan Schwarzenberg a podobní do té Ukrajiny drcli, chodili se postavit na Majdan a na ty jejich demonstrace. To nemohlo dopadnout dobře,“ uvedl Václav Klaus k dění na Ukrajině.

Zatímco vláda Bohuslava Sobotky je mu prý lhostejná, děsí ho rozbití našeho politického systému a zřejmě už definitivní vítězství hnutí nejrůznějšího typu, která nemají žádnou ideologii, ale jsou to pouze marketinkové projekty na jedno použití. Prohlásil také, že se nezúčastní přímé prezidentské volby v roce 2018 s jedinou výjimkou, kdyby kandidoval kněz Tomáš Halík a neměl žádného soupeře. „Ta podmínka – kdyby nebyl žádný kandidát – myslím jasně říkala, že nic takového v mém úmyslu a záměru není. Dvakrát se do stejné řeky nevstupuje a já to vím velmi dobře,“ požádal Václav Klaus, aby někdo po tomto rozhovoru nedělal nějaké jiné spekulace.

Říká neustále to samé a jen obhajuje svou politickou kariéru

„Nejdřív bychom si měli říct, že pan exprezident ničím nepřekvapil. V podstatě říká neustále to samé a celým tím rozhlasovým vystoupením obhajuje sám sebe, své výroky a své činy za celou svou politickou kariéru,“ začíná pro ParlamentníListy.cz hodnocení exprezidentova rozhovoru politický komentátor Karel Hvížďala. To podle něj platí i o tom, jak Václav Klaus odmítl hovořit o událostech na Ukrajině jako o ukrajinsko-ruské krizi.

„Tyhle postoje měl vždy, opakuje všechny ty argumenty, co říká už půl roku, nebo jak dlouho. A to jak v případě Ruska, tak v případě rozkladu současné politické scény. V případě Ruska opomíjí to, že Ukrajina nejdřív chtěla jen do Evropské unie, a nikoli do NATO, a tím neporušila žádné dohody. Naopak Rusko porušilo dohodu z roku 1994, kdy uznalo celistvost Ukrajiny za to, že si mohlo vzít zpátky jaderné hlavice. Pak obsadilo Krym s armádou bez označení, stejně jako jeho bojovníci zase bez označení bojovali v Donbasu. To je celkem zřejmé,“ podotýká Karel Hvížďala.

Se Schwarzenbergem proti sobě budou vždy tasit meče

Exprezident Václav Klaus se v souvislosti s informováním o Ukrajině přiznal, že nikdy nevěřil tomu, že se po komunismu vrátíme do období takových obřích lží. „Je pravda, že je tu informační válka píár agentur a velice profesionálních aparátů, které pouštějí ty lži, tudíž je to zrůdné lhaní ze všech stran. Ale pak jsou tu některé věci, které jsou neoddiskutovatelné, a o těch on nemluví. Mám na mysli porušování celistvosti země, sepsané dohody a podobně,“ konstatuje Karel Hvížďala.

Nad tím, že exprezident Václav Klaus řadí mezi viníky tragických událostí na Ukrajině i Karla Schwarzenberga, se ale vůbec nepozastavuje. „Tak on mu nemůže přijít na jméno stejně jako Tomáši Halíkovi. Chemie těchhle lidí je tak rozdílná, že proti sobě budou vždy tasit meče,“ říká pro ParlamentníListy.cz politický komentátor Karel Hvížďala, jenž se ale diví Klausově kritice rozbitého politického systému.

Klaus je zodpovědný za rozklad stranické krajiny v naší politice

„Svými postoji a vztahy k ODS je Václav Klaus zodpovědný za úpadek ódéesky, čímž vlastně začal rozklad té stranické krajiny v naší politice. A vyčítat to Babišům a dalším nemá smysl, za to je právě zodpovědný Václav Klaus a jemu podobní. Sám je jeden z hlavních viníků toho, že se takhle marginalizovala ODS, stejně tak jako je Zeman zodpovědný za spory uvnitř ČSSD. Obě velké strany oslabily největší osobnosti na obou křídlech politické scény. Takže teď plakat nad tím, že je rozbitá a přičítat to těm, co do toho marketinkově vstoupili, je neseriózní,“ míní Karel Hvížďala.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…