Klaus, majáček a pochybné vědecké úspěchy. Noviny shrnují pozoruhodnou kariéru ekonoma Ševčíka

05.04.2014 11:41

Ekonom Miroslav Ševčík, jenž je počítán mezi vášnivé zastánce Václava Klause, na sebe v poslední době upozornil především tím, že neoprávněně použil modrého majáčku, aby unikl z dálniční zácpy. Sobotní Lidové noviny ale přinášejí informace o tom, že tento „přešlap“ je vlastně je špičkou ledovce a děkan Národohospodářské fakulty VŠE má mnohem podstatnější problémy.

Klaus, majáček a pochybné vědecké úspěchy. Noviny shrnují pozoruhodnou kariéru ekonoma Ševčíka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus s Miroslavem Ševčíkem

Ekonom Miroslav Ševčík je zastáncem liberální ekonomie, ale již první pohled na jeho vědeckou činnost ukazuje, že se jí možná nevěnuje tak, jak by se na akademika staršího padesáti let slušelo. Ekonom Daniel Münich z institutu CERGE připomíná, že odborné renomé v ekonomiii posuzujeme především podle množství článků, které příslušný autor vydal v uznávných zahraničních časopisech. A tady je Ševčíkova aktivita poměrně slabá. Podobné články totiž publikoval jen tři, z toho jeden již v roce 1994. Dva z nich navíc byly psány česky, zatímco standardem v oboru jsou texty v angličtině.

Bolavými místy jsou angličtina i angažmá na fakultě

„Miroslav Ševčík jako vědec a akademický ekonom v podstatě neexistuje. Jaký je akademický manažer, učitel nebo konzultant, posoudit neumím. Musím ale připomenout, že v Česku jsou lidé s tak chabými akademickými výsledky někdy i profesory a ne jen docenty,“ podotýká Münich.

Další problém děkana Ševčíka spočívá podle deníku v tom, že prakticky nemluví anglicky. Přesněji řečeno, pokud mluví, tak ne nijak oslnivě, což dokládají svědectví řady lidí, kteří s obdivovatelem Václava Klause v minulosti spolupracovali. Např. rektor CEVRO institutu psal o nepříliš výrazných jazykových dovednostech Miroslava Ševčíka již v roce 2012. Zakladatel memoriálu Josefa Odložila Pavel Šourek dokonce poznamenal, že Ševčík anglicky nemluví vůbec, nebo alespoň do roku 2004 nemluvil. „Spoluorganizoval jsem s ním memoriál Josefa Odložila, takže moc dobře vím, o čem mluvím,“ tvrdí.

A to může být problém. Řada odborných textů z oblasti liberální ekonomie totiž nebyla přeložena do češtiny, je dostupná především v anglickém jazyce. Pokud je Ševčík nezná, lze si položit otázku, zda není spíše poučeným laikem než skutečným odborníkem.

Tím však výčet problémů, které provázejí děkana Ševčíka, nekončí. Dalším z nich je právě jeho působení na Národohospodářské fakultě, na které si stěžovali jak vyučující, tak studenti. V roce 2012 vedly různé spory dokonce k tomu, že fakultu opustila řada vyučujících a studenti pořádali protesty proti příliš autoritativnímu vystupování děkana. Na tuto kritiku zareagoval Ševčík tím, že se obrátil na právníky a nechal si sepsat předžalobní výzvu k omluvě, kterou obdrželi právě jeho kritici. Zatím ale nedošlo ani na omluvy, ani na podání žalob.

V této souvislosti docházelo i bizarnostem typu otevřeného dopisu administrativních pracovnic fakulty na děkanovu podporu, který se hemží výrazy typu „fakultu si rozvracet nedáme". Smutnějším případem jsou tahanice s jedním z Ševčíkových veřejných kritiků z řad doktorandů, kterému děkan kvůli formálnímu pochybení odmítal vydat diplom, třebaže měl všechny studijní povinnosti splněny.

Donedávna, přesněji do 17. března, byl členem vědecké rady fakulty i viceguvernér ČNB Mojmír Hampl. Na svůj post však rezignoval, neboť situace na fakultě není příznivá vědecké diskusi. Stalo se tak po nezapomenutelné přestřelce s exprezidentem Václavem Klausem, kterému děkan Ševčík s chutí přizvukoval.

Soudy

V jiné kauze však na soudy brzy dojde. Jde v ní o Ševčíkovo působení v Liberálním institutu, který v roce 1990 spoluzakládal. Existuje podezření, že z něj mizely peníze, což měla ukázat kontrola účetnictví z let 2008 - 2012. S finančními prostředky v řádu sta tisíců korun mohlo být nakládáno neoprávněně a Ševčík za tyto transakce nese odpovědnost. Verdikt v této věci ale vynese až soud, jenž začne již 11. dubna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…