Klaus ml. zase štípnul ODSáky. A rozstřelil hořící Notre-Dame

22.04.2019 13:31

Václav Klaus mladší napsal pár slov na adresu moderátorky Emmy Smetany, hořící katedrály Notre-Dame a vyjádřil se i ke své nové straně. Popsal, jaké bude hájit ideály.

Klaus ml. zase štípnul ODSáky. A rozstřelil hořící Notre-Dame
Foto: Vít Hassan
Popisek: Exprezident Václav Klaus a poslanec Václav Klaus ml. na Vítkově při příležitosti výročí vzniku Československa

Poslanec Václav Klaus mladší se v tradičním komentáři pro server Novinky.cz podivoval nad tím, kolik pozornosti vyvolala moderátorka Emma Smetana, když si pořídila fotku u hořící katedrály Notre-Dame. Fakt, že hořela Notre-Dame, jeden z francouzských symbolů, je podle Klause podstatně důležitější než vtipy na účet moderátorky. Klaus na ně prý hleděl s rozpaky. Je to jakýsi trend dnešní doby, ale Klaus na něj odmítá naskakovat.

Anketa

Přispějete na obnovu katedrály Notre-Dame?

hlasovalo: 13038 lidí

Symboly hrají v životě lidském důležitou roli a jsou-li ničeny symboly, dochází zpravidla i k ničení lidských životů, jak ukázala Francouzská revoluce. Tehdejší bořitelé starých  pořádků poničili katedrálu a nechali popravit obrovské množství lidí.   

A pak si dovolil napsat něco, z čeho měl trochu obavy. „Další trend je, že v minulém roce ve Francii evidovali 1080 útoků na kostely a křesťanské symboly. Bojím se to napsat, protože jsem je osobně nepočítal a nesprávné informace se nesmí vůbec zveřejňovat. Teda některé, pokud chcete třeba umlčet filozofa Rogera Scrutona, který má nepokrokové názory, lhát a překrucovat můžete o sto šest (kauzu hezky popsal týdeník Echo). Možná tedy zničených symbolů bylo víc (a radši je tutlají) nebo míň (četl jsem to jen na internetu). Každopádně bych o tom neměl psát, protože by to mohl být ‚nenávistný‘ komentář. Viděl jsem tedy řadu fotek s poničenými symboly (rozkopané sochy Panny Marie, ulámané kříže a tak), ale to je třeba fotomontáž,“ konstatoval Klaus.

Už kvůli uchování tradičních hodnot a symbolů se Klaus mladší rozhodl založit vlastní stranu a pevně věří, že s ní v příštích volbách výrazně uspěje.

„Nabídneme základní program, který bude mít tři pilíře. Jeden bude ‚Národní demokracie – žijeme v České republice‘, který bude obsahovat i náš vztah k EU. Budeme mít silný akcent na to, že bohatství vzniká z práce a normální je pracovat, nikoliv čerpat dávky. Třetí pilíř se bude jmenovat „Braňme normální svět“, tam bude patřit rodina, školství a podobně. Myslím, že dokážeme přesvědčit veřejnost, že to myslíme vážně, a zbytek se ukáže. Neřekl bych ale, že budeme lovit jen voliče ODS,“ naznačil Klaus v rozhovoru pro deník Právo.

Pro konzervativní stranu národního typu tu podle Klause místo rozhodně je. Současné strany, které se vyhlašují za pravicově konzervativní, jsou si prý podobné jako vejce vejci, ale Klaus hodlá prezentovat národnější typ politiky. Věří, že osloví i část voličů ČSSD.   

O Klausovi se říkává, že je solitér a že dokáže řídit jen stranu, která má jednoho jediného člena – jeho samotného. V tomto duchu se vyjadřoval např. analytik Petr Robejšek v rozhovoru pro on-line televizi XTV, byť zároveň zdůrazňoval, že Klaus má velký politický talent. Ale prý se brzy vše ukáže. Už v přípravném výboru nové strany budou jak někteří staří političtí mazáci, tak nové tváře. A Klaus prý s nimi se všemi vyjde.

Věří, že by jeho nová strana mohla v budoucnu spolupracovat i se „slušnou částí ODS“, protože s tou konflikty nevyhledával, i když stávající první místopředsedkyně strany Alexandra Udženija říká něco jiného.

„Nemám ambice komentovat ODS, to už jsem řekl několikrát. Se spoustou jejích členů budu spolupracovat v budoucnu, doufejme, že aspoň ti slušnější z nich budou zvedat ruku pro nižší daně, pokud se v příštím volebním období dostanou do Sněmovny. Nechci komentovat jejich psychoanalýzy. Také nedělám psychoanalýzu paní Udženiji,“ pravil Klaus.   

Poměrně rychle byl hotov i s tím, že ještě jako člen ODS podporoval v politice jiné kandidáty než ty, kteří chtěli ve volbách prorazit právě pod značkou ODS.

„Už jsem byl vyloučen, a nechci dělat rozhovor o ODS. Pana Jakla jsem podpořil, potom jsem společně s některými poslanci ODS hlasoval i pro jeho členství v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Tenkrát jsem nesouhlasil i s tím, že jsme v senátních volbách podporovali členy jiných stran, například pana Mikuláše Beka, kteří s našimi hodnotami neměli nic společného. Ale nechci se v tom patlat, tečka,“ uzavřel toto téma. 

„To je novinářská zkratka. Nejdřív chci dosáhnout něčeho, čemu věřím. Snížit daně, vrátit do škol normální život, něco zjednodušit, vrátit trochu svobody. To jsou věci, které chci,“ popsal ve zkratce své politické plány.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…