Klaus mluvil s podnikateli o Fialovi, ťukají si prý na čelo. Řeší jen Ukrajinu, řízení státu neexistuje

06.09.2023 22:55 | Monitoring

Bývalý prezident Václav Klaus v pořadu Co na to vaše peněženka, vysílaném na CNN Prima News, kritizoval současné dění na české politické scéně v souvislosti se soubojem vlády a opozice o tzv. konsolidační balíček. Jde podle něj jen o hru na politiku, vláda podle jeho slov nemá žádnou strategii a opozice je bezbarvá a bez myšlenky. Sleduje i snahy prezidenta Petra Pavla se od vlády „odtáhnout“. „Fiala se tváří, že ho zajímá jen Ukrajina; u nás neexistuje politické řízení státu,“ konstatuje Václav Klaus.

Klaus mluvil s podnikateli o Fialovi, ťukají si prý na čelo. Řeší jen Ukrajinu, řízení státu neexistuje
Foto: Hana Brožková
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Konsolidační balíček podle Václava Klause není balíčkem ozdravným, jak jej vláda označuje. „Vláda by si měla ujasnit, co chce ozdravovat a co chce konsolidovat. Prožíváme obrovskou ekonomickou nerovnováhu, projevuje se inflací, jakou jsem nikdy za sto let existence našeho státu neměli a projevuje se obrovským deficitem státního rozpočtu a celou řadou dalších věcí. Jsme země zcela stagnující, bez jakéhokoli ekonomického růstu, země s největším propadem reálných mezd a příjmů v Evropě a jsme země prudce se zadlužující, nejvíc z celé Evropy. Nevidím explicitní vymezení se vlády k těmto věcem,“ poznamenal k hospodaření Fialovy vlády.

Za neúnosnou považuje skutečnost, že vláda přišla s tím, že bude navrhovat deficit na příští rok ve výši 252 miliard korun. „Jestli si plánuji rozpočet 252 miliard, tak to je pro mě konec světa. Takovou věc nikdo myslící vůbec nemůže brát vážně. Krize je dávno za námi – a my pořád nebudeme škrtat žádné agendy, žádné instituce, ministerstva a počty státních zaměstnanců; naopak si je tato vláda přidala. Nevidím, že by vláda chtěla něco zásadního k odstranění ekonomické nerovnováhy udělat. Pokud by chtěla udělat něco s ekonomikou, to by muselo být v konsolidačním balíčku úplně něco jiného. To by muselo být odstátnění, liberalizace a zrušení všech možných nesmyslných dotací a regulací nejrůznějšího typu,“ upozorňuje bývalý prezident republiky.

„Takže to je karikatura ozdravného balíčku, stejně jako je karikaturou přestřelka mezi paní Pekarovou Adamovou a panem Babišem, to je přece hra na parlament, hra na politiku,“ komentoval dnešní sněmovní jednání, kde se zástupci vlády a opozice přeli o konsolidační balíček. „Jak vláda, tak opozice si jenom na něco hrají,“ podotkl Klaus. „Vláda má silnou převahu 108 hlasů, pohodlně se uvelebila ve svých křeslech a může si pohodlně točit mlýnky palci, protože ví, že se vůbec nic neděje. Ta věc je hrou na jistou politiku a je naprosto jasné, že konsolidační balíček bude schválen tak, jak je připraven,“ řekl exprezident pro CNN Prima News.

„Myslím, že je tragédie, že vláda nejenže není koncepční a nemá jasný cíl, kudy chce jít, jasnou politiku a strategii, ale stejně bezbarvá a nejasná je i ta opozice, je stejně bezkoncepční a stejně bez myšlenky. Lidi vědí, že je to jen hraní si na politiku,“ zmínil, že od opozice by nyní chtěl koncepční debatu. „Ale ani tu tam nevidím, takže beznadějná vláda, beznadějná opozice, alespoň v mých očích,“ komentoval napjatou atmosféru ve Sněmovně.

„Onen konsolidační balíček je to, že celkově se daně zvyšují, čili přibývají peníze státu a ubývají peníze občanům, to desetkrát podtrhnout, tato věta je jasná. A jestli snížení DPH v potravinách povede k nějakému snížení cen potravin? To je úsměvný záměr, řetězce nebudou pohybovat cenami podle toho, co se stane s DPH, nahoru určitě ano, ale dolů pro to nemají důvod,“ nemyslí si Václav Klaus, že nižší DPH u potravin lidem ušetří peníze.

Nesouhlasí se slovy premiéra Petra Fialy (ODS), že tlak vlády přiměl snížit ceny v obchodech. „Tomu tlak vůbec nepřispěl. Výroky tohoto typu, které dělá, jsou skutečně úsměvné. Sice jsem se s ním záměrně míjel na Zemi živitelce, ač jsme tam oba byli, tak jsme se schválně nepotkávali. Ale mluvil jsem se stejnými lidmi a mohu vás ubezpečit, že si všichni potravináři a další ťukají na čela a vědí, že tudy cesta, jak říká náš pan premiér, opravdu nevede,“ pousmál se Klaus, že Fiala neví, jak trh funguje.

A Václav Klaus opakovaně zdůraznil: „Jestli vláda nesáhne do státu, do rozsáhlého, přebujelého, přetloustlého státu, tak neudělá vůbec nic. Já jsem ve Strakově akademii seděl od 10. prosince 1989, ta dvoupodlažní budova byla za komunismu nacpaná lidmi. My jsme to vše seškrtali, protože jsme dělali opravdu ozdravný balíček. Za mě druhé patro Strakovy akademie bylo prázdné, tam nikdo neseděl. Dnes, když vidím, jak je Úřad vlády přecpaný a to druhé patro nacpané...“ chytal se Klaus nevěřícně za hlavu, jak vláda dělá pořád nová ministerstva, agendy a agentury. „Každá ta agentura má obrovské množství lidí. Já jsem jako předseda vlády měl pět poradců, dnes jich je tam o nulu víc,“ dodal Klaus s tím, že se vláda „rozlézá“ i do dalších budov.

Vláda musí podle Klause přijít s jasnou koncepcí. „Jednotliví ministři musí dávat hlavu na špalek. Jsou slaboučcí, proto také chytří lobbisté neobtěžují ministry, protože ví, že ti jsou bezcenní, ale obtěžují úředníky, protože ti přinesou ten návrh,“ pousmál se Klaus.

Komentoval i kauzu, kdy prezident Petr Pavel podepsal přes výhrady penzijní novelu o den později, čímž její první část proto začne platit v říjnu, namísto plánu vlády, že vejde v platnost již od září. Podle Klause nešlo o náhodu. „Není myslitelné, že by toto prezident náhodou, omylem podepsal o den později. Jsem plně přesvědčen, že to byl promyšlení krok prezidenta, který tím chtěl něco demonstrovat. A ač je s vládou spojen pupeční šňůrou ve všech dalších věcech, tak se od ní chtěl trochu odtáhnout, aby si vláda a pan Fiala dal na něj trošku pozor, že to není vše úplně hotové a v pořádku,“ popsal Klaus, jak čte v této věci prezidentovy kroky. Za problematickou považuje prezident náhlost zkrácení doby možného odchodu do předčasného důchodu z pěti na tři roky před standardním důchodovým věkem.

„Strašlivý problém je, že u nás se politika vůbec nevede veřejně, prostě jednotliví ministři sem tam něco oznámí v novinách, ale ten balíček není personifikován předsedou vlády, který by lidem říkal: ‚Opasky jsme vám utáhli, ale slibuji vám tohle, tohle a tohle. Já to nesu na svých bedrech.‘ To Fiala nehraje, ten se tváří, že ho zajímá jenom Ukrajina a nechává mluvit další ministry,“ připomněl Václav Klaus.

„V Česku neexistuje politické řízení státu. Vládnou tu jen úředníci jednotlivých ministerstev, ti ministři jsou většinou mimo odbornost, mimo skutečnou znalost těchto věcí,“ podotkl někdejší prezident Václav Klaus, pro kterého je současná vláda „naprostým neštěstím“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A nepokračuje, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 07.09.2023 9:39:07
ta naivita tím, že si myslíme, že tato vláda sestávající se z učitelů, elektrikářů, prodavačů mobilních telefonů apod. nám bude schopna předložit nějakou vizi?? Kde by ji vzali? I ti jejich poradci jsou na stejné úrovni. Vždyť oni jsou schopni nám předložit jako vizi vybudování kosmodromu. Stát má nevídané příjmy, nevídané dluhy ale nikde to není vidět, nic se nestaví, do školství, zdravotnictví je taky investic minimum. Tak snad by nám nejdříve měli předložit kam ty peníze šly a jdou!! Každé ministerstvo ukázat kam peníze posílalo.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…