Klaus možná zamíří do Evropského parlamentu, píše deník

21.03.2013 7:13

Má Václav Klaus šanci uspět ve volbách do Evropského parlamentu? Dlouholetý kritik exprezidenta, politolog Jiří Pehe, soudí, že mnoho šancí nemá, protože představuje "politicky vyhořelý materiál". Jeho kolegové z oboru, politologové Pavel Šaradín nebo Jan Bureš, to ovšem vidí jinak. Klaus by mohl získat např. deset procent hlasů voličů, vstoupit do EP a tam by se teoreticky mohl stát i šéfem euroskeptické frakce.

Klaus možná zamíří do Evropského parlamentu, píše deník
Foto: Repro Foto: ČT
Popisek: Václav Klaus při svém posledním prezidentském projevu v České televizi

Exprezident Václav Klaus zvažuje kandidaturu do Evropského parlamentu. Volby do tohoto tělesa se odehrávají již příští rok v květnu a s ohledem na to, že politické strany sestavují jednotné kandidátky za celý stát, má Klaus jako dobře známá politická osobnost slušnou šanci uspět. Čtvrteční Právo navíc spekuluje, že by se Klaus mohl stát předsedou konzervativní frakce v EP, čímž by se zároveň stal jedním z místopředsedů celého Parlamentu a mohl by EU kritizovat z nejvyšších pozic.

Může získat deset procent hlasů, soudí politolog

„Klaus má značnou šanci uspět, jelikož ve volbách do Evropského parlamentu strany sestavují jen jednu kandidátku za celý stát. A voliče může zaujmout, protože ostře eurokritických lídrů nebude mnoho. Kdyby se rozhodl kandidovat, tak ani nemusí zakládat vlastní stranu, protože se najdou subjekty, které mu rády přenechají první místo na kandidátce,“ řekl Právu ředitel agentury PPM Factum Jan Herzmann.

Politologové Milan Znoj a Pavel Šaradín ovšem Klausovy volební vyhlídky nevidí nijak růžově. V českém prostředí je účinek amnestie stále ještě zničující a ve volbách do Evropského parlamentu může exprezident podle Šaradína získat asi deset procent hlasů voličů. Eurokritických hlasů prý v Česku víc není. Politolog Jiří Pehe Klausovu politickou budoucnost vidí ještě černěji. „Podle mě je Klaus už vyhořelý materiál," míní Pehe.

Politolog Jan Bureš hodnotí Klausovy šance ve volbách do EP o poznání pozitivněji. Pokud mu ODS nabídne post v čele kandidátky, může podle názoru odborníka přilákat řadu voličů. Je sice pravda, že Klausovy skeptické názory na EU se rozcházejí se smýšlením řady členů ODS i příznivců strany, ale do značné míry bude podle Bureše záviset na tom, co se bude dál dít na Kypru i v dalších regionech EU.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…