Klaus poděkoval ženě, která za něj drží hladovku. Ale měla by toho prý nechat

26.03.2013 19:48

Zdravotní stav pětačtyřicetileté Jiřiny Sýkorové z Třebíče, která už osmadvacátý den hladovkou protestuje kvůli rozhodnutí Senátu podat na bývalého prezidenta Václava Klause ústavní žalobu pro velezradu, se zhoršuje. Na váze ztratila 13 kilogramů, cítí se zesláblá a vysílená. Velmi si váží dnešního Klausova výroku, který její čin ocenil a zároveň jí doporučil hladovku ukončit, ale je stále odhodlaná držet ji až do úplného konce. Sýkorová to dnes řekla ČTK.

Klaus poděkoval ženě, která za něj drží hladovku. Ale měla by toho prý nechat
Foto: Repro ČT
Popisek: Končící prezident Václav Klaus při rozhovoru v ČT

"Pokoušeli jsme se jí poděkovat. Vážíme si toho, oceňujeme tento mimo řádný čin, ale doporučujeme, aby to dále nedělala. To je to, co bych chtěl zopakovat v tuto chvíli. Nemám pocit, že tato hladovka oblomí pana (Jiřího) Dienstbiera. Ten by ji klidně nechal umřít," prohlásil dnes Klaus na setkání s novináři v Praze. Senátor Dienstbier je jedním z navrhovatelů ústavní žaloby na Klause pro velezradu.

Senátu je jedno, jestli umřu, říká

"Jako většinou má pan prezident i tentokrát dobrý odhad. Vím, že se tak Senát vyjádřil, že je jim jedno, jestli nějaká ženská na Moravě umře," řekla dnes Sýkorová ČTK. Hladovku prý ukončí v případě, že představitel Senátu veřejně prohlásí, že senátoři udělali chybu a Klausovi se omluví. "Už krátce po zahájení hladovky mi volal pan (Jiří) Weigl a vyřizoval, že pan prezident si mého postoje váží, ale že bych to měla ukončit. Od té doby se už neozval nikdo," řekla Sýkorová.

Návrh žaloby schválilo 38 zejména levicových senátorů, 30 jich hlasovalo proti. Jednotně proti byli senátoři z klubu ODS. Sociální demokraté, kteří mají v horní komoře většinu, nebyli jednotní. Proti hlasovali například předseda Senátu Milan Štěch a šéf klubu Petr Vícha.

Žena je v invalidním důchodu. Údajně trpí depresemi a fobií z vycházení z domu. Doma žije sama, navštěvuje ji kamarádka - zdravotní sestra, která ji kontroluje. Pije pouze vodu, bylinkový čaj a zeleninovou šťávu. Točí se jí hlava, poslední dva dny prý měla večer horečku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…