Klaus přednášel chemikům o EU. Všude to prý může být jako v Řecku

09.11.2012 14:27

Prezident Václav Klaus v pátek navštívil Vysokou školu chemickou technologickou. V debatě se studenty zde chtěl především představit svou knihu Evropská integrace bez iluzí. Studentům vysvětlil, že současná podoba evropské integrace je neudržitelná.

Klaus přednášel chemikům o EU. Všude to prý může být jako v Řecku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus poctil svou návštěvou prvňáčky základní školy Na smetance

„Vy mě furt vidíte jako blbého politika, ale já jsem i profesor,“ zavtipkoval Klaus před studenty. Připustil však, že chemie mu nikdy moc nešla a proto i na VŠCHT je poprvé. Udělalo mu radost, že v aule byla klasická černá tabule. „Já jsem se bál, že díky grantům Evropské unie tady budete vybaveni vysokou technikou,“ poznamenal.

Pak varoval před další integrací Evropy. Podle serveru IDNES.cz zdůraznil, že Evropa je bohužel našim osudem, a tak ji musíme brát vážně. Proto je třeba si uvědomit, že EU se na své současné cestě ocitla ve slepé uličce a pokud z ní nevycouvá, hrozí propad do chaosu, jako se to již stalo v Řecku.  

Podle Klause je třeba rozlišit integraci, jejíž hlavní náplní je liberalizace, od unifikace a centralizace, které začínají převládat. „Eurofanatici a eurofilové chtějí co nejhlubší integraci,“ povzdechl si prezident. Prostředí chemické vysoké školy jej inspirovalo k metafoře, že lidská společnost není chemickou laboratoří.

Když se jej při dotazech jedna ze zaměstnankyň fakulty zeptala, zda se neobává, že kritikou evropské integrace žene mládež do náruče komunistů, prezident se rozčílil. „Tato dáma mě neposlouchala, a to mě uráží,“ poznamenal a otázku ponechal bez odpovědi.

Pak se pochlubil, že již před patnácti lety předpověděl, že společná měna nevyhnutelně povede k fiskální unii a následně k unii politické, která je podle Klause konečným stádiem. Hrozí prý, že k tomu dojde cestou chaosu, a to Klaus rozhodně nechce. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…