Klaus prozradil slovenskému deníku: Zeman hraje svoji hru. Ale tohle mu poslanci smetou ze stolu

13.10.2016 17:17

Exprezident Václav Klaus poskytl rozhovor serveru slovenského deníku Pravda. Konstatuje v něm, že není odpůrcem evropské integrace, ale evropské unifikace. Zmínil se i o prezidentovi Miloši Zemanovi, který prý hraje jednu hru, kterou mu ale parlament smete ze stolu, než řekne švec.

Klaus prozradil slovenskému deníku: Zeman hraje svoji hru. Ale tohle mu poslanci smetou ze stolu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Václav Klaus zdůrazňuje, že nemá nic proti evropské integraci a spolupráci, ale nehodlá se smířit s evropskou unifikací řízenou z Bruselu. Něco podobného prý nikdy nechtěl připustit. Kdyby měl v době jednání o Lisabonské smlouvě podobnou sílu, jakou dnes v Maďarsku disponuje premiér Viktor Orbán, tato smlouva by nikdy neprošla. Tato smlouva je podle českého exprezidenta tragédií Evropské unie. „Myslím, že moje kritika tohoto dokumentu je opodstatněná. Bez Lisabonské smlouvy by nemylo možné organizovat např. dnešní imigraci do Evropy. Takže jsem se nemýlil,“ řekl Klaus.

Konkrétně v Česku je sice migrantů z Blízkého východu velmi málo, ale v naší zemi i tak roste počet obyvatel díky imigrantům z Ukrajiny. Východoevropanů u nás žijí desítky tisíc, takže není pravda, že bychom migranty odmítali.

Exprezident se vyjádřil i ke svému nástupci Miloši Zemanovi, který uvažuje o rozšíření Visegrádské čtyřky – tedy Českou republiku, Polsko, Slovensko a Maďarsko ještě o Rakousko. Klaus nevěří, že se něco takového podaří. „Je to jen sen. Prezident Zeman hraje svoji hru. Něco říká a já proti tomu nic nemám, jenže nemá mandát hovořit za Česko... Je to dobrá provokace. Jakmile by to přišlo na půdu parlamentu, poslanci mu to smetou ze stolu,“ soudí exprezident.

Je však rád, že Miloš Zeman mluví jinak než současná česká vláda, kterou považuje za nejslabší článek celé V4. Politické strany u nás podle Klause takřka zmizely a celá V4 dlouhodobě nemá společné téma. Dočasně se jím stal odpor proti migrantům, ale tato jednota nevydrží dlouho. A to ani ve věci energetické nezávislosti na Rusku. V celém světě je dost energetických zásob.

Pár slov padlo také k Rusku. Podle Klause v naší zemi nepůsobí ruská propaganda. Vykreslování Ruska jako nepřítele má prý vést jen k zakrytí skutečných problémů nejednotné EU. 

       

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…