Klaus se ostře vymezil vůči Nečasovi: Mašíny nevyznamenal ani Havel

27.08.2011 9:57

Václav Klaus ostře odsoudil vládu Petra Nečase. Ta při příležitosti pohřbu Ctirada Mašína ocenila bratry Mašíny vyznamenáním ministra obrany Zlatou lípou.

Klaus se ostře vymezil vůči Nečasovi: Mašíny nevyznamenal ani Havel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Václav Klaus

Pohled na činy ozbrojené skupiny bratrů Mašínů nadále rozděluje společnost i politickou scénu. Naposledy se k tomu vyjádřil prezident Václav Klaus.

"Považuji to za něco naprosto mylného a chybného. Je to podivný způsob uvažování, který se u nás zahnízdil. Ponechme Mašíny, jací jsou. Ponechme Mašínům styl života, který si zvolili. Ale není sebemenší důvod, abychom je vyznamenávali. Neudělal to mimochodem ani můj předchůdce Václav Havel. Opakovaně jsem říkal, že to neudělám ani já. Ten fakt, že shodou okolností jsme v tomto zajedno, by také pro někoho mohla být jistá informace," prohlásil Václav Klaus v deníku Právo na dotaz, zda chápe vládu Petra Nečase, že vyznamenala bratry Mašíny.

Vše k tématu Bratři Mašínové čtěte ZDE
Mašíny a komunismus neznají, zato kritizují. Pedagog o mladých Češích
Syn oběti Mašínů: Lidé kvůli nim budou vracet vojenské medaile

Nečas: Ztrácíme hrdinu

Petr Nečas označil Ctirada a Josefa Mašína jako hrdiny. "Ministr obrany bude zároveň Ctirada, i Vás, vážený pane Mašíne, dekorovat nejvyšším oceněním rezortu obrany, Vyznamenáním Zlaté lípy. Stane se tak na výraz úcty ke statečnosti, s níž jste se spolu s bratrem komunistickému totalitnímu režimu postavili. Vy sami nejlépe víte, že život konce čtyřicátých a počátku padesátých let v tehdejším Československu nebyl životem, ale pouhým živořením v otroctví a nevolnictví. Lidé se rodí a na svět přicházejí jako svobodní lidé. A právě jako svobodní lidé mají právo proti zotročování svému i své vlasti bojovat. Vy jste to dokázali a z boje proti komunistické totalitě jste vyšli vítězně. I proto Vám patří čestné místo v novodobých dějinách naší země," uvedl premiér v kondolenčním dopise.

Celý kondolenční dopis Petra Nečase ZDE

"Jeho odchodem (Citrada Mašína - pozn. red.) ztrácí Česká republika muže, jenž prokázaným hrdinstvím i pevnými mravními postoji může být příkladem naší současné společnosti," zdůraznil Nečas.

Topolánek: Jsem hrdý, že jsem to rozvířil

Jako první z českých politiků vyznamenal Mašíny expremiér Mirek Topoánek. Ten svůj krok i nadále hájí. „Mašíni jsou otázka, kterou se mi podařilo rozvířit. Jsem na to v podstatě hrdý," řekl Právu Topolánek. „Ocenil jsem skupinu bratří Mašínů, aniž bych souhlasil s jejich činy. Protože v kontextu té třídní války byly pochopitelné," obhajuje svůj postoj Topolánek.

Podle něj bylo důležité vůbec otevřít diskusi, zda do třetího odboje kromě Václava Havla a Jana Palacha patří i ti, kteří s režimem bojovali se zbraní v ruce. „Mně takoví ti etici a mravokárci, kteří říkají, že zabíjet je vždy špatně, nechávají úplně chladným. Protože existují věci, kvůli kterým stojí za to zvednout zbraň," uzavírá Topolánek.

Václav Klaus dále k osobě Petra Nečase, lídra ODS a premiéra, také řekl, že nechápe jeho výroky k Ladislavu Bátorovi a extremismu.

Více:
Klaus si povzdechl: Nečas mě překvapuje

„Myslel jsem si, že on má vidět jako největší problém, coby dominantní představitel pravice, levici, pana Sobotku a jisté levicové myšlenky," diví se Klaus premiérovu nedávnému výroku, podle kterého je největší hrozbou současného světa radikalismus a terorismus. „Je to špatně, protože mnohé myšlenky se tak vystrkují z politického - v dobrém slova smyslu - mainstreamu a ponechávají se pro okrajové, spíše extrémnější proudy naší politiky," uvedl prezident.

Více o Ladislavu Bátorovi čtěte ZDE

„S panem jsem mluvil Bátorou jednou jedinkrát v životě. Úvahy o tom, že spolu zakládáme politickou stranu, jsou fascinující," popírá Klaus mediální spekulace, že by se s kontroverzním úředníkem chystal vyrazit do politického boje. Dodává však, že nechápe, proč se proti němu vymezuje premiér Nečas. „Překvapuje mne to," vyjádřil se prezident.

O páteční schůzce exkluzivně ParlamentníListy.cz:
Klaus se dnes sešel s Dobešem na Hradě. Mluvili o Bátorovi

Dále čtěte:
Josef Mašín: Soudcům nevěřím. "Estébáky" Bohdalovou a Kanyzu očistili
Tady to skončí hodně špatně. Sestra Mašínů o Česku

Kubišová: Mašínové pro mě byli hrdinové
Havel byl jen loutka. A zabíjet jsme chtěli, přiznal Mašín před smrtí
Politolog Bureš: Mašínové nejsou hrdiny. Šlo jim o vlastní blaho, ne o vlast

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…