Klaus ve francouzské televizi zkritizoval euro: Katastrofa

05.04.2012 16:33

Jednotná evropská měna je katastrofa a chybný projekt. V České republice není o vstupu do eurozóny naprosto žádná debata, a tak pro vstup nejsou ani žádné časové rozvrhy. V rozhovoru pro francouzskou zpravodajskou televizi France 24 to řekl prezident Václav Klaus, podle něhož česká vláda odmítla fiskální pakt kvůli tomu, že podle něj předává kontrolu nad rozpočtem do Bruselu.

Klaus ve francouzské televizi zkritizoval euro: Katastrofa
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident Václav Klaus na přednášce

Klaus s France 24 mluvil v pondělí při návštěvě Paříže. Televize bude rozhovor vysílat v pátek. Podle Klause není podstatou nedávno schváleného paktu rozpočtové kázně snižování rozpočtových schodků, ale přenesení odpovědnosti za rozpočet z jednotlivých zemí do Bruselu. "Pro nás je to naprosto nepřijatelné. Myšlenka přesunout to někam do Bruselu technokratům, byrokratům ... nerozhodovat o rozpočtu v naší zemi je pro nás nepřijatelné," řekl Klaus v souvislosti s paktem, k němuž se z členských zemí nepřipojily jen ČR a Británie.

Máme nižší zadlužení než EU

Podle něj je limit tří procent rozpočtového schodku pro země eurozóny ještě příliš vysoký. "Naše zadlužení je nižší než průměr EU... takže říkat nám, abychom si dali veřejné finance do pořádku, není správné," řekl Klaus.

Připustil, že "se nám nechce přijmout euro". "Euro je katastrofa. Doufám, že i lidé ve Francii vědí, že euro je katastrofa... Byl to chybný projekt," řekl Klaus. Pokud jde o datum vstupu do eurozóny, k němuž Českou republiku zavazuje vstupní smlouva, český prezident řekl, že "o tom teď není v ČR naprosto žádná diskuse. To znamená, že nejsou žádné časové rozvrhy, žádná data."

Klaus se vyjádřil skepticky i o takzvaném schengenském prostoru volného pohybu osob. "Byl to další projekt, který vypadal velmi hezky... Někteří z nás ale vždy říkali, že jako všechno má i Schengen výhody i náklady... Vždy jsem si byl vědom, že Schengen má některá nebezpečí, která cítí země na jeho hranici víc než třeba ČR, která je uvnitř a problém imigrace není pro ni stejný jako pro Francii," dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…