Klausová může balit, Zeman podepsal její vyslání do Bratislavy

05.11.2013 22:13

Prezident Miloš Zeman dnes podepsal pověřovací listinu nastupující velvyslankyně na Slovensku Livie Klausové. Žena jeho předchůdce Václava Klause ho před prezidentskou volbou podpořila v kampani. Zeman ji do funkce prosazoval přes odpor tehdejšího ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga, který mu byl v souboji o prezidentský úřad nejvážnějším soupeřem. Kromě Klausové dnes Zeman podepsal i listiny dvou nerezidentních velvyslanců; Pavla Mikeše pro Kongo a Petra Kopřivy pro Paraguay, oznámila Zemanova mluvčí Hana Burianová.

Klausová může balit, Zeman podepsal její vyslání do Bratislavy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Livia Klausová

Na podpis zatím čeká listina kosmonauta a europoslance KSČM Vladimíra Remka, který má být novým velvyslancem v Rusku. I ten Zemana ve volbě podpořil a Schwarzenberg pak jeho nominaci na ambasadorský post odmítal. 

Klausová se funkce velvyslankyně ujme v okamžiku, kdy předá pověřovací listiny slovenskému prezidentovi Ivanu Gašparovičovi. Jako velvyslankyně bude mít významnější pozici než její manžel Václav Klaus, který po odchodu z Hradu působí ve svém nově zřízeném institutu. Není jasné, zda do Bratislavy odjede s Klausovou také její manžel, podle některých mediálních spekulací zřejmě ne. 

Tisková zpráva prezidentské kanceláře ZDE.

Spor, který měl pak Zeman se Schwarzenbergem kvůli Klausové a Remkovi, zablokoval celý proces obměny českých velvyslanců v zahraničí. Zeman odmítal dát podpisy pod nezbytné dokumenty, ustoupit nechtěl ani Schwarzenberg. Po pádu Nečasovy vlády a odchodu Schwarzenberga z Černínského paláce spor skončil. Současný přechodný šéf diplomacie Jan Kohout s kandidaturou Remka a Klausové problém neměl. 

Klausová se narodila 10. listopadu 1943 v Bratislavě. Vystudovala zahraniční obchod na VŠE. Roli první dámy plnila od března 2003. Již předtím ale veřejně vystoupila například v roce 1997 v období takzvaného sarajevského atentátu, během nějž část politiků ODS vyzvala Václava Klause po skandálech s financováním strany k odstoupení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …