Klíčov pomáhá dětem i jejich leckdy bezradným rodičům, říká místostarosta

14.02.2013 14:04

ROZHOVOR Se zástupcem starosty MČ Praha 5, JUDr. Petrem Lachnitem, o ambulantním pracovišti Střediska výchovné péče na Praze 5 a jeho službách pro děti a rodiče v komplikovaných situacích.

Klíčov pomáhá dětem i jejich leckdy bezradným rodičům, říká místostarosta
Foto: Redakce
Popisek: Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5

Co může MČ Praha 5 nabídnout rodičům, kteří se ocitli v situaci, kdy nerozumí svému dítěti, neví, jak reagovat, tuší, že se s jejich dítětem něco děje, či má problém, se kterým potřebuje pomoci?             

Rodiče se mohou mimo jiné v  tomto směru obrátit na Ambulantní pracoviště Střediska výchovné péče Klíčov na Praze 5 (SVP Klíčov), které je školským zařízením Ministerstva školství. V Praze 5 i v celé Praze je SVP jedním z mála pracovišť, které nabízí bezplatně komplexní poradenství a terapeutické služby pro děti, jejich rodiny, ale i pro školy. Toto zařízení vzniklo již v roce 2004 za podpory ÚMČ Praha 5. V současné době Ambulance SVP Praha 5 spolupracuje velmi úzce s Odborem sociální problematiky ÚMČ Praha 5.   Městská část Praha 5 poskytla v září roku 2012 Středisku výchovné péče na základě zvyšující se poptávky po těchto službách nové prostory.  Pracoviště SVP Klíčov nyní najdete na adrese Weberova 1, Praha 5, areál základní školy, (z metra B Anděl autobusem 167 do zastávky Weberova) tel.: 251614735, 774212820, e-mail: ambulancepraha5@klicov.cz, www.klicov.cz.

Na jaké služby se ambulance SVP Praha 5 zaměřuje?

V prvé řadě je toto zařízení zaměřeno na poradenské a terapeutické služby dětem, dospívajícím a jejich rodinám.  Věkové rozmezí je od 6 do 19 let, v případě studia i do 26 let. Důraz je kladen na individuální péči samotnému dítěti, ale i jeho celé rodině. Tým odborníků, psychologů a speciálních pedagogů se snaží podpořit dítě a jeho rodinu v obtížných obdobích života, které mohou být spojeny se situací v rodině a také s nejbližším sociálním prostředím dítěte a rodiny, jako je škola, vrstevníci, parta apod. Z toho může často vyplývat i nepřiměřené či nezvyklé chování dítěte, které se přechodně vymyká a tak může být ohrožen jeho další vývoj. To má často zpětně negativní vliv i na emoční situaci v rodině a stupňování konfliktů, které mají bezprostřední vliv na dítě. Dalšími poskytovanými službami je rodinné poradenství a terapie, individuální poradenství a terapie, poradenství a terapie pro rodiče, skupinové programy pro děti a dospívající, zprostředkování celodenních a internátních pobytů v rámci SVP Klíčov a zajištění následné péče po absolvování programů v pobytových zařízeních. Ambulance SVP Praha 5 realizuje preventivně - výchovné programy pro děti. Dále poskytuje konzultace odborníkům, kteří pracují s dětmi a dospívající mládeží, zprostředkovává v případě potřeby i kontakt s jinými odbornými zařízeními. Významná je spolupráce se školami, které mohou s tímto zařízením spolupracovat při řešení problémů vzniklých v třídních kolektivech, podezřeních na šikanu apod.

Jak vnímá rodičovská veřejnost toto zařízení a jaké máte v tomto směru zkušenosti?

Někteří rodiče hledají potřebu se v komplikovaných situacích týkajících se jejich dětí poradit.  Ambulance SVP se snaží vytvořit pro své klienty prostředí, kde jsou rodiče, jejich dítě i jiní přítomní členové respektováni, kde mohou o svých starostech volně mluvit, aniž by byli hodnoceni. Hledají se zde způsoby řešení situací na základě práce se všemi zúčastněnými. Rodiče se nejčastěji na Ambulanci Praha 5 obracejí, když vázne vzájemná komunikace mezi členy rodiny a vztahy v rodině jsou napjaté, dále při krizích dospívání a krizích spojených s různými vývojovými fázemi.

V čem Vy spatřujete smysl této práce?

Vzhledem k tomu, že ambulance SVP na naší městské části působí dlouhodobě, obrací se na ní nejen instituce, které pracují s dětmi a mládeží a řada odborníků, ale naučili se sem docházet především rodiče. Někdy totiž bezradní rodiče ani netuší, že existuje někdo, kdo je může nasměrovat, jak dál, pomoci včas předejít hrozící situaci a mnohdy i dítě zachránit před jednáním a chováním, které může ohrožovat nejen dítě samotné, ale i jeho okolí. Mohou to být nejrůznější situace, do kterých  se  dostáváme a proto je důležité vědět, že je tu někdo, kdo může včas porozumět, naslouchat a pomoci ve zdánlivě bezvýchodné situaci. Smyslem je naučit zejména rodiče a jejich děti včas předcházet krizovým situacím a nebát  se svěřit   se  svými obavami a problémy odborníkům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…