Klíčové večerní jednání ANO a ČSSD. Babiš „obchoduje“ s ministerskými křesly

05.04.2018 21:41

Lídři hnutí ANO a ČSSD zahájili dnes večer s mírným zpožděním klíčové jednání o případné společné vládě. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) by měl sociálním demokratům přednést nabídku ministerských křesel. Sociální demokraté požadují pět ministerstev. O návrhu, který ČSSD hnutí ANO předloží, bude v pátek hlasovat vedení sociální demokracie. V sobotu pak sjezd ČSSD rozhodne, zda nabídku ANO přijme.

Klíčové večerní jednání ANO a ČSSD. Babiš „obchoduje“ s ministerskými křesly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Premiér v demisi Babiš by měl ČSSD představit nabídku personálního uspořádání kabinetu. Vedení sociálních demokratů několikrát pohrozilo, že pokud potenciální koaliční partner neustoupí, mohlo by to znamenat konec jednání.

ČSSD požaduje, aby v případné vládě s ANO tolerované komunisty obsadila pět křesel, ANO dosud nabízelo čtyři. Sociální demokraté navíc vybízeli k tomu, aby ANO navrhlo na premiéra někoho jiného než předsedu hnutí Babiše, který čelí trestnímu stíhání kvůli údajnému dotačnímu podvodu v případu Čapího hnízda. ANO však na osobě svého předsedy trvá. ČSSD v takovém případě požaduje vedení ministerstev vnitra, nebo financí.

Sporné body v programu už vyjednavači ANO a ČSSD vyřešili. Ve středu večer se dohodli na kompromisu u zrušení karenční doby i na podobě daní.

Pokud dnes ANO a ČSSD dospějí k dohodě, v pátek by ji mělo posoudit předsednictvo sociální demokracie. O den později se bude dohodou zabývat sjezd sociální demokracie, podle původního plánu by ji pak mělo schvalovat vnitrostranické referendum. Podle sociálních demokratů, které ČTK oslovila, sílí v regionech nechuť k tomu, aby se ČSSD na vládě podílela, mimo jiné kvůli Babišovým vyjádřením v posledních týdnech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…