Klimatičtí studenti obsadí se spacáky pražskou filosofickou fakultu. Legitimní příspěvek k občanské diskusi, ocenil děkan

08.11.2019 18:50

V úterý 12. listopadu dojde na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy ke stávce. Chtějí ji vyhlásit studenti jako klimatickou okupační stávku. Píše o tom server Echo24.cz.

Klimatičtí studenti obsadí se spacáky pražskou filosofickou fakultu. Legitimní příspěvek k občanské diskusi, ocenil děkan
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Univerzita Karlova v Praze

Studenti při stávce chtějí podle informací serveru obsadit chodby fakulty se spacáky a termoskami. Na místě mají  také probíhat přednášky a workshopy. Obdobná okupační stávka proběhla  v listopadu 1989. Nyní jsme podle nich v situaci, kdy je  potřeba zásadního obratu v našem společenském směřování. 

Stávka se má uskutečnit 12. listopadu, pokračovat má i ve středu. Následovat má protestní pochod k rektorátu Univerzity Karlovu. Podle děkana fakulty Michala Pullmana se jedná o nezávislou studentskou iniciativu. „Vedení Filozofické fakulty UK akci nespolupořádá, ani se k ní oficiálně nepřipojuje, nicméně plně ji respektuje jakožto legitimní příspěvek k veřejné diskusi a vyjádření občanského postoje,“ dodal.

Jeden z organizátorů stávky Kryštof Říha uvedl, že stejně jako studenti v listopadu 1989 odmítají beznaděj a považují otázky zachování životního prostředí za zásadní. Chtějí tak, aby politici  začali aktivně bránit klimatické změně a dodržovali mezinárodní dohody. 

Konkrétní požadavky pak budou formulovány v době stávky. Iniciativa univerzity vznikla v reakci na českou odnož ekologického hnutí Fridays for Future, jehož vznik podnítila švédská aktivistka Greta Thunbergová. 

Studentská stávka na podporu boje s klimatickými změnami konaná 20. září byla v ČR pátá. První se konala v březnu, další následovaly během jara. Podle mluvčího organizátorů protestu Petra Doubravského tyto protesty posunuly dobrým směrem debatu o snižování emisí skleníkových plynů v Česku. „Kupříkladu vznikla uhelná komise, která by měla naplánovat útlum těžby a spalování uhlí v ČR. Zároveň ale vidíme, že je třeba dál na politiky tlačit, protože zatímco se ustanovovala uhelná komise, tak vláda dělala a stále dělá mnohé kroky a opatření, která jdou proti ochraně klimatu,“ řekl Doubravský ČTK.

Studentům podle něj vadí například to, že hnědouhelná elektrárna Chvaletice dostala výjimku z emisních limitů nebo že se očekává prodej hnědouhelné elektrárny Počerady skupině Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Nelíbí se jim také, že Ministerstvo životního prostředí vydalo kladné stanovisko k rozšíření hnědouhelného dolu Bílina.

Stávky za klima, které Thunbergová odstartovala zhruba před rokem, se konaly ve více než 140 zemích po celém světě. V ČR se k nim podle Doubravského přidali středoškoláci ve dvou desítkách měst ve všech krajích. Protesty podpořili mimo jiné zástupci Hnutí Duha, Greenpeace, Amnesty International nebo OSN.

Demonstrovat plánují studenti i v následujících měsících. Každý měsíc do konce roku by chtěli zorganizovat minimálně jednu stávku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…