Klinice na Žižkově vyprší lhůta pro odchod ve středu 18. října

13.10.2017 18:33

Ve středu 18. října vyprší aktivistům z Autonomního sociálního centra Klinika na pražském Žižkově exekuční lhůta pro odchod z domu. ČTK to sdělil Tadeáš Polák z autonomního centra. Lednový rozsudek soudu, který rozhodl o tom, že aktivisté musejí vyklidit a uvolnit budovu i pozemky novému majiteli Správě železniční dopravní cesty (SŽDC), potvrdil na začátku září odvolací pražský městský soud.

Klinice na Žižkově vyprší lhůta pro odchod ve středu 18. října
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nápis namířený proti centru Klinika u výstupu ze stanice metra Hradčanská

Představitelé Kliniky mají na středu v 10:00 svolali tiskovou konferenci, kde řeknou, jak budou postupovat dál. „Oznámíme, jaký je náš postoj a zda v domě zůstaneme,“ uvedl Polák.

„Naše advokátní kancelář vyzvala právního zástupce protistrany, aby započala s předáváním předmětných nemovitostí,“ uvedla na dotaz ČTK Kateřina Šubová z tiskového oddělení SŽDC. Správa zatím nechce zveřejnit, jak bude jednat v případě, že Klinika nebude respektovat soudní rozhodnutí.

Správa železniční dopravní cesty, která získala objekt od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) loni v říjnu, se žalobou domáhala vyklizení centra. Do objektu chce po rekonstrukci přestěhovat část svých zaměstnanců. Aktivisté upozorňují na to, že stát se svým majetkem nenakládá dobře a objekt, ve kterém Klinika sídlí, několik let pod jeho správou chátral. Kritizují i plánovanou rekonstrukci. Požadavek na vyklizení je podle nich v rozporu s dobrými mravy.

Squatteři objekt obsadili koncem roku 2014 a později jim ho ÚZSVM na rok půjčil. Poté, co úřad výpůjčku neprodloužil, obývají aktivisté budovu bývalé polikliniky nelegálně a objekt nechtějí opustit. Proti dalšímu setrvávání aktivistů v budově se opakovaně vyjádřilo vedení radnice Prahy 3.

Klinika v Jeseniově ulici pořádá přednášky, koncerty, dílny či jazykové kurzy, zaměřuje se také na pomoc migrantům. V minulosti se stala terčem útoku žhářů zřejmě ze strany extremistů, policie však případ odložila kvůli důkazní nouzi. V objektu byla také několikrát nahlášena výbušnina, nikdy se žádná nenašla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…