Klus s Haškem na Václaváku? Vzpomínky na Havla. Za „totáče“ to prý přerostlo v „samet“

21.05.2019 19:52

Ve vysílání pořadu Názory bez cenzury od TV Primy se dnes řešila právě probíhající čtvrtá demonstrace za demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Na toto téma přišli diskutovat komentátor Bohumil Pečinka a sociolog docent Ondřej Císař. Hosté se shodli na důležitosti demonstrací a také na tom, že demonstrace příliš nezmění, ale má spíše varovný charakter. Organizátoři dnes očekávají účast 40 až 50 tisíc demonstrantů na Václavském náměstí, kam dorazí i zpěvák Tomáš Klus či Dominik Hašek.

Klus s Haškem na Václaváku? Vzpomínky na Havla. Za „totáče“ to prý přerostlo v „samet“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisíce lidí demonstrovaly za nezávislost justice, den před jmenováním Marie Benešové ministryní spravedlnosti. Do protestů se přihlásilo kolem stovky měst a obcí

Anketa

Je dobře, že Babišova vláda přidává důchodcům a dětem?

hlasovalo: 7203 lidí
První otázka zněla, zdali hosté sdílejí názor demonstrantů, že po jmenování Marie Benešové do úřadu je ohrožena nezávislost české justice. Jako první se rozhovořil Pečinka, poukázal, že demonstrace vyjadřuje především určitou obavu a připomněl, že Benešová pro vydání Babiše nehlasovala a obavy jsou tudíž na místě.

Císař poukázal na to, že zvyšující se počet demonstrantů je pro organizátory klíčový, a jak jsme si již mohli v průběhu historie všimnout, tak jedna demonstrace příliš u nás nic nevyřeší. Za velké pak Císař označil demonstrace, v nichž je několik desítek tisíc lidí. Pečinka řekl, že navyšující se počet demonstrantů nemusí sám o sobě znamenat „vůbec nic“. Co je však dle něj klíčové, je fakt, že lidé přicházejí dobrovolně a že protesty se konají i mimo Prahu.

Pak došlo na Císařovo dřívější prohlášení, že „česká populace je méně politicky aktivní než ty ve starších etablovaných demokraciích“. Vysvětluje si to i etablováním demokracie, kde byl prý důraz na aktivního občana ve specifické formě držen prezidentem Václavem Havlem.

„Myslíte si, že demonstrování a tento typ nátlaku na vládu můžou něco změnit?“ zněl následující dotaz směrem k Pečinkovi. Pečinka poukázal na malé demonstrace v 80. letech, které se ale později změnily v sametovou revoluci. Dle něj to tedy smysl má.

Došlo i na protesty „žlutých vest“ ve Francii. Dle Pečínky „ve Francii demonstrovat je něco ušlechtilého a rozbíjet přitom není nic hanebného“. Pečínka zmiňoval, proč se ve Francii nyní tolik demonstruje a za hlavní důvod označil nepopulární rozhodnutí tamějšího prezidenta Macrona, jenž se rozhodl zvednout daně.

A v závěru došlo i na názor diváka, který do vysílání napsal: „Nemají důvod protestovat, za dva roky jsou volby a můžou jít volit.“ Císař však podotkl, že kromě voleb do demokracie patří i jiné nástroje, a demonstrace nejsou výjimkou. Řekl, že možná k žádné reformě nedojde jen díky právě těmto demonstracím.

Češi jsou dle hostů schopni demonstrovat kvůli čemukoli – a nikoho ve studiu nenapadl důvod, kvůli kterému by demonstrovat nebyli ochotni.

Celý záznam vysílání pořadu si můžete přehrát zde:

Dnes se koná již v pořadí čtvrtá demonstrace proti vládě Andreje Babiše a pověření Marie Benešové řízením Ministerstva spravedlnosti. Oproti minulé akci se nynější shromáždění koná na pražském Václavském náměstí. Na dřívějších demonstracích bylo možné spatřit například bývalého premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) či poslance Petra Dolínka (ČSSD). Vystoupili i zpěvák Tomáš Klus a že dorazí i hokejista Dominik Hašek.

„Třikrát jsme zaplnili Staromák a náměstí po celé republice. Protože premiér s Marií Benešovou naše požadavky buď ignorují, nebo se jim vysmívají, svoláváme občany a občanky z celé České republiky v úterý 21. května v 18:30 na Václavák! Je čas vystavit premiérovi účet. Uvědomte o tom prosím své přátele. Každý člověk se počítá,“ láká na právě probíhající demonstraci spolek Milion chvilek pro demokracii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …