Klvaňa se vysmívá venezuelské levici, která po 16 letech vládnutí prohrála parlamentní volby

08.12.2015 9:21

Porážku vládních socialistů prezidenta Nicoláse Madura ve víkendových volbách ve Venezuele s neskrývanou radostí přivítal publicista Tomáš Klvaňa. Rozepsal se o tom na webové stránce časopisu Reflex.

Klvaňa se vysmívá venezuelské levici, která po 16 letech vládnutí prohrála parlamentní volby
Foto: Archiv TK
Popisek: Tomáš Klvaňa

Prohru venezuelské levice označil Klvaňa doslova za ponižující zavržení, jehož se levicové vládě dostalo „od lidí unavených socialistickým rozhazováním ropného bohatství a neschopností řídit ekonomiku“.

Klvaňa připomíná, že v nedělních parlamentních volbách zvítězila opozice sdružená v koalici Kulatý stůl demokratické jednoty do té míry, že bude mít nejméně 99 ze 167 parlamentních křesel.

Celý text je ZDE.

Podle publicisty vládli socialisté ve Venezuele, kterou označuje za „potenciálně bohatou zemi“ 16 let. A dokázali ji přivést na mizinu. „Řada artiklů spotřebního zboží je na příděl a k dostání není – pověstně – ani toaletní papír,“ píše Klvaňa škodolibě s tím, že samotní socialisté podle volební komise získali pouhých 46 parlamentních mandátů.

Odvolání Madura by zvýšilo politickou nejistotu

A tak prý není vyloučeno, že pravice se nyní pokusí prezidenta Madura odvolat. To by ale zvýšilo politickou nejistotu. Tu ale Venezuela moc nepotřebuje. „Maduro se smířlivým jednáním a rychlým uznáním porážky snaží takovému úsilí předejít,“ uznal Klvaňa jistou prozíravost levicového venezuelského prezidenta.

Klvaňa poukazuje též na to, že Venezuela sedí na největších zásobách ropy na západní polokouli. „Pád cen této komodity přispěl ke vleklé hospodářské krizi. Maduro se také bídný stav ekonomiky snaží na trh s ropou svádět. Dalším viníkem jsou pochopitelně imperialisté v čele s těmi americkými a jejich pomahači na Wall Streetu,“ vysvětluje publicista, jak venezuelská levice své ekonomické neúspěchy omlouvá.

Během krize se kapitalismus ocitl nad propastí

Závěrem Klvaňa přiznává, že během finanční a hospodářské krize se kapitalismus, globalizace a neoliberalismus opravdu krátce ocitly nad propastí. Pak radikálně levicové recepty, i když mnohokrát zdiskreditované, mohly opět dostat šanci na vstup do mainstreamové debaty.

Jenže bývalý venezuelský levicový vůdce Hugo Chávez a jeho následovníci v Latinské Americe však opět potvrdili, že pokud je nutné kapitalismus nějak reformovat, „pokrokové síly“ by raději měly být podle Klvani zticha.

Madura pak publicista zhodnotil velmi příkře. Podle něj je to jen „bývalý řidič autobusu“, který je prý mužem bez potřebných manipulačních dovedností a kouzla osobnosti.

Na závěr připouští, že Venezuelu čekají horké měsíce. Nicméně nedělní venezuelské volby potvrdily, že i ti nejchudší a nejméně vzdělaní lidé mají svých ochránců dost. „Levice bude porážku chávismu jistě velmi kreativně vysvětlovat. Už se těšíme,“ dodává závěrem Klvaňa posměšně.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…