Kmoníček: To nebude hezké století. A ne kvůli Rusku

25.05.2022 12:53 | Glosa

Český velvyslanec v USA v komentáři pro středeční MF Dnes konstatoval, že asijské století, jehož jsme svědky, nebude pro náš kout světa vůbec příjemné. I kvůli ruské válce na Ukrajině.

Kmoníček: To nebude hezké století. A ne kvůli Rusku
Foto: Pixabay
Popisek: Čína

19. století bylo možné chápat jako dobu mocného Britského impéria, nad kterým slunce nezapadalo, protože britští vojáci pobývali od Kanady, přes svůj domovský ostrov - Velkou Británii, přes Egypt, obecně přes Blízký východ až k Indii a ovlivňoval i obchod s opiem v Číně.

20. století bylo stoletím Spojených států, potažmo stoletím stýkání a potýkání se Sovětským svazem, nad kterým Spojené státy nakonec zvítězily.

21. století bude podle všeho stoletím asijským, nebo možná přesněji řečeno čínským a podle velvyslance v USA Hynka Kmoníčka to nebude pro náš kout světa stoletím nijak veselým.

V tuto chvíli sice svět věnuje pozornost ruské válce na Ukrajině, ale skutečnost, že ruská armáda přes všechna silná prohlášení Kremlu za 3 měsíce nedokázala rozdrtit ukrajinský odpor, dokládá, v jak nedobrém stavu se dnešní ruská armáda nachází. Pokud je dnes někdo skutečným soupeřem USA ve světě, je to jak podle americké administrativy Joea Bidena, tak podle Kmoníčka jednoznačně Čína.

„A abychom si to dali do kontextu čísel, jen samotná dvě klíčová čínská města, Peking a Šanghaj, mají dohromady 46 milionů obyvatel, přičemž Peking zrovna dokázal zavřít Šanghaj kvůli covidu, který se vrátil. Tato viditelná lekce reálných schopností armád a ekonomik nezůstala na americké straně nepovšimnuta,“ poznamenal velvyslanec.

Čína je teď podle Kmoníčka ve složité situaci. Čínský prezident Si Ťin-pching vložil v posledních letech hodně energie do rozvíjení vztahů s Vladimirem Putinem, jenže po Putinově rozkazu k útoku na Ukrajinu je čínská zahraniční politika hodně rozkymácená. Proto také vyrazil 46. prezident USA Joe Biden do Asie a v Japonsku nabídl asijským zemím americkou alternativu ke spolupráci s Čínou.

„Čína je prostě pod tlakem a po velmi dlouhé době najednou neví, co chce a co má udělat. Američané to vycítili, a tak prezident Joe Biden ihned vyrazil na cestu po Asii posílit čínské nejistoty a předvést USA jako alternativu, která má co nabídnout. A při této cestě jde v první řadě o ty státy, kam Biden nepojede – o Čínu a Severní Koreu. ... A tak zatímco prezident Biden v Jižní Koreji podepisuje čtyřicetimiliardový balík, který by měl pomoci Ukrajině definitivně odvrátit ruskou agresi, válka o budoucí roli USA už dávno probíhá jinde,“ upozornil Kmoníček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…