Kmoníček vysvětloval, jak to Zeman myslel se "zavřenými dveřmi" pro velvyslance USA. Prý se to týká pouze...

07.04.2015 13:42

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček ve vysílání České televize uvedl, že Miloš Zeman se s velvyslancem USA Andrewem Schapirem v nejbližší době nesetká, ačkoliv taková schůzka byla v plánu. Kmoníček byl velmi opatrný a diplomatický a snažil se dopad kauzy zmírňovat. Zmínil přitom média, která přiživují řadu rozmíšek, protože na nich vydělávají.

Kmoníček vysvětloval, jak to Zeman myslel se "zavřenými dveřmi" pro velvyslance USA. Prý se to týká pouze...
Foto: Radim Panenka
Popisek: Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru Hradu

„Pan velvyslanec se jako každý jiný člen diplomatického sboru v Praze může účastnit všech akcí, které Pražský hrad pořádá. Zároveň též platí, že prezident se s ním osobně na bilaterálních jednáních v nejbližší době nepotká, přestože jsme takové jednání původně připravovali,“ uvedl Kmoníček.

Uvedl rovněž, že velvyslanec USA má dveře na Hrad zavřené pouze v případě, že by chtěl s prezidentem Milošem Zemanem nějak rozebírat jeho cestu do Moskvy. Do toho si prý hlava státu mluvit nenechá. Jinak je ale roztržka mezi velvyslancem USA a Hradem spíše mediálně nafouknutá.

"Skoro všechny šarvátky na světě jsou zbytečné a často vznikají z toho, že se novináři pokoušejí prodat své médium," konstatoval Kmoníček.

Poukázal především na to, že velvyslanec reagoval na dotaz ČT, neměl potřebu toto téma sám otevírat a první polovina výroku, že si je vědom svého postavení, v němž nemůže prezidentovi České republiky nijak radit, byla v pořádku. Sporná byla až druhá polovina výroku, neboť Schapiro konstatoval, že může působit zvláštně, když prezident pojede do Moskvy možná jako jediný prezident z EU.

Podobně umírněný byl podle Kmoníčka vlastně i Zeman, který svá slova pronášel ve velikonočním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. V řadě věcí to byl rozhovor odlehčený.

Sluší se ale také připomenout, že přestřelku mezi Hradem a americkým velvyslancem okomentovala média na Západě i v Rusku. V Ruské federaci Zemana chválí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…