Kmotři řídili zemi přes milenku, ČSSD si umí jen kupovat voliče. A pokud tvrdíte, že nemáme program... Andrej Babiš burácivě zahájil sjezd ANO

28.02.2015 10:37

Očekávaný sjezd hnutí ANO zahájil svým bezmála hodinovým projevem předseda hnutí Andrej Babiš. Ministr financí zdůraznil, že hnutí ANO vzniklo jako reakce na selhání politiků a daří se mu postupně napravovat veřejné věci. Nastínil též základní programové cíle hnutí, které podle něj navzdory všem kritikům má program a ví, co chce.

Kmotři řídili zemi přes milenku, ČSSD si umí jen kupovat voliče. A pokud tvrdíte, že nemáme program... Andrej Babiš burácivě zahájil sjezd ANO
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Andrej Babiš na sněmu hnutí ANO

Svůj projev Andrej Babiš zahájil shrnutím úspěchů hnutí ANO od minulého sjezdu. Zmínil úspěch ve sněmovních volbách i vítězství v eurovolbách. "Jsme členy hlavního evropského názorového proudu. Nejsme extremisty, ani eurofoby,“ ujistil, načež zmínil úspěchy v komunálních volbách.

"Ano, je to úspěch. Na evropské poměry fenomenální,“ ocenil. "Musíme ale vědět, proč jsme tady,“ obrátil téma. Důvodem existence ANO je podle něj fatální selhání polistopadové politické reprezentace.

Politici podle něj mysleli spíše na sebe a pro lidi a zemi nic nedělali. "Ani se nenamáhali za celé ty roky zahájit debatu o české státnosti a o tom, kam má Česká republika směřovat,“ kritizoval dále. "Nezvládly ani tak základní věc, jako je infrastruktura. Po 25 letech nemáme dokončenou síť dálnic, nejezdí se tu v moderních vlacích,“ rozčiloval se a pokračoval kritikou zdravotnictví a sociálních služeb.

"Většina politiků se nezajímala o lidi. Tento marasmus vyvrcholil tím, že zemi řídili kmotři přes milenku premiéra,“ vygradoval téma. Není však prý možné stále jen nadávat.

Tady je náš program

"Scházíme se, abychom si ujasnili, na jakých myšlenkách a programu hnutí ANO stojí. Chceme veřejnosti sdělit, jaké jsou naše plány a co chceme pro lidi udělat,“ zahájil Babiš část projevu, která měla reagovat na námitky, že hnutí ANO nemá program.

Definoval tedy hlavní ideové základy hnutí. "Za prvé je to svoboda jedince a jeho právo nést odpovědnost za svůj osud. To jsou základní hodnoty,“ uvedl. Musíme mít podle něj odvahu hájit tyto naše civilizační hodnoty proti extremismu. "Za druhé je to solidarita,“ pokračoval. Bez vzdělání mladých se nepohneme dále, ale je třeba myslet i na seniory. "A za třetí je to snaha řešit řešení. Nesmíme se nechat ovládat ideologickými nálepkami,“ zakončil programovou vizi.

"Základní hodnoty zůstávají demokracie a svoboda. Naším hlavním cílem je fungující právní stát. Chceme vytvořit takový stát, který občany příliš nezatěžuje, ale pomáhá jim,“ skončil "programovou“ část svého projevu, načež ujistil: "Politika je pro nás službou veřejnosti.“

"Pokud se někdo snaží jen naplnit své ambice, neměl by hledat svou šanci v našem hnutí,“ varoval Babiš. ANO prý není klasická strana, kde se dá kariéra vysedět. "Chtěl bych poprosit všechny slušné a poctivé občany, aby o veřejném angažmá aspoň uvažovali. I když chápu, že politika má mezi nimi zdevastovanou pověst,“ vyzval prostřednictvím televizního přenosu veřejnost.

Pak se zostra pustil do svých koaličních partnerů z ČSSD. "Je to velká strana, právě taková, proti kterým jsme chtěli bojovat. Je zatížena kontroverzní minulostí a je zvyklá na nadstandardní rozhazování veřejných prostředků, kterým si kupuje své voliče,“ poctil hutnou charakteristikou koaliční partnery. Koaliční soužití podle něj zdržuje řadu změn, ale přesto se daří leccos prosadit. "Vrátili jsme lidem to, co jim minulé vlády sebraly,“ uvedl předseda ANO spokojeně.

Musíme napravit i další rezorty...

Pak se rozhovořil o vlastní agendě financí. "Vysíláme jasný signál, že platit daně je normální, a kdo neplatí, ten to pocítí,“ varoval od sjezdového pultíku Andrej Babiš. Pak se rozhovořil o tom, jak coby ministr financí prosazuje daňové změny i v rámci EU a jeho slovům je prý nasloucháno. "Česká republika je lídrem evropské daňové agendy. Je to náš návrh, my za ním jdeme,“ uvedl. Takto by podle něj měla Česká republika vystupovat i v dalších oblastech. "Můžeme být k EU kritičtí, ale musíme ji také ovlivňovat aktivně,“ uvedl k tomu později v projevu.

"Opravdu nechceme podporovat s ČSSD budování rozhazovačného státu,“ vrátil se k tématu koaličních vztahů. Hnutí ANO podle něj vyjednávalo o koalici jakožto nezkušený nováček, dnes by prý vyjednával úplně jinak. "Teď po roce vidím, že jsme měli být při vyjednávání razantnější. Dneska už vím, že jsme neměli připustit, aby při téměř stejném výsledku měla ČSSD osm členů vlády a my šest,“ uvedl. Zmínil například Legislativní radu vlády, ovládanou ČSSD, která podle něj občas sabotuje návrhy ministrů ANO.

"Naším cílem v příštích volbách musí být dosažení takového výsledku, abychom napravili i situaci v rezortech, které teď spravují jiné strany,“ myslí si Babiš. "Další frustraci voličů už si ČR nemůže dovolit. Pokusme se dosáhnout toho, aby občané ČR nepovažovali slovo 'politika' za sprosté,“ vytyčil předseda ANO cíl.

"Buďme kritičtí, ale pozitivní, což je výzva i pro mě,“ vyzval poté. Hnutí ANO by podle něj mělo být tím, kdo iniciuje debatu o podstatě české státnosti a její výsledky pak uvést do praxe.

"Vznikli jsme proto, abychom pomohli lidem. Lidé nám dali podporu a my pro ně pracujeme. Nesmíme je zklamat. A já pro to udělám všechno,“ zakončil Babiš svůj projev.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …