Kňažko: Rozdělení Československa bylo rozumným krokem

20.08.2017 13:28

Rozdělení Československa bylo z historického pohledu dobrým krokem, proběhlo přátelským způsobem a je důležité, že vztahy mezi Slovenskem a Českou republikou jsou přátelské. ČTK to řekl známý slovenský herec Milan Kňažko, který byl v roce 1992 součástí delegace Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS) premiéra Vladimíra Mečiara při jednáních se zástupci Občanské demokratické strany (ODS) o budoucnosti Československa.

Kňažko: Rozdělení Československa bylo rozumným krokem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Kňažko

„Čas ukázal, že to (rozdělení) bylo v té době velmi rozumným krokem. Je to takto lépe. Všechny důvody k nedorozuměním a napětí jsou pryč. Nikdy nebyly takové vztahy (mezi Slovenskem a Českem) jako v současnosti a nikdy nebyla taková dobrá báze na jejich rozvoj. To je nejdůležitější,“ řekl ČTK Kňažko, který před 25 lety zastával post ministra mezinárodních vztahů Slovenska a v závěru srpna se zúčastnil i jednání mezi HZDS a ODS, na kterém se politické reprezentace shodly na vytvoření samostatné České republiky a Slovenské republiky k 1. lednu 1993.

Kňažko ocenil zejména klidný rozchod obou republik někdejší československé federace, na rozdíl od vývoje v některých jiných postkomunistických státech. „Toto byl v tom nejlepším smyslu blesk z jasného z nebe, že je možné na základě přátelské domluvy rozdělit stát. To se nestává často v historii. Nebyl to akt nepřátelství,“ uvedl jednasedmdesátiletý Kňažko, který se ještě v 90. letech rozešel s HZDS, později byl ministrem kultury či generálním ředitelem soukromé televize Joj.

Kňažko ocenil i průběh samotných jednání o budoucnosti Československa. „To bylo vedeno pozitivní představou, jak dosáhnout dohodu, která by odstranila vznikající napětí a konflikty, jež existují v mnoha složených státech a neustále se stupňují, viz Katalánsko a Španělsko, Skotsko a Británie, Vlámové a Valoni,“ řekl.

Slovenská strana podle Kňažka vstupovala do jednání s představou narovnání vztahů mezi ČR a Slovenskem. „Většina jednání byla vedena úsilím, jak vytvořit takový systém, který by naplnil představu jedné a druhé strany a který by nám umožnil vytvořit, jak říkával i Václav Havel, takzvanou autentickou federaci. To, co bylo za komunismu, mělo k federaci daleko. Po roce 1989 federace sice víceméně fungovala už bez vedoucí úlohy komunistické strany, ale základní principy zůstaly prakticky nezměněny,“ řekl bývalý slovenský ministr.

Kňažko připomněl například nízké zastoupení Slováků na postech velvyslanců Československa či složení federální vlády, kterou podle něj až ze dvou třetin tvořili zástupci české politické reprezentace. „To je až neuvěřitelné, že to takto mohlo fungovat, a pro mě nepředstavitelné, že to tehdejší slovenské orgány nejvyšší státní správy jednoduše akceptovaly. Mělo být paritní zastoupení (ve federální vládě) od začátku,“ řekl Kňažko, jenž v roce 2014 neúspěšně kandidoval na funkci slovenského prezidenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…