Kněz, neziskovkář a mafián. Takto fungovala parta, která vysávala peníze z uprchlického centra

16.05.2017 19:46

Dlouhé měsíce se hovoří o tom, že minimálně v Itálii místní mafie profituje z migrační krize. Včera brzy ráno italská policie provedla razii, při které bylo zatčeno 68 osob klanu Aréna, který je součástí mocné mafie Ndragheta.

Kněz, neziskovkář a mafián. Takto fungovala parta, která vysávala peníze z uprchlického centra
Foto: Vít Hassan
Popisek: Poslední den v provizorním táboře „Džungle“ u Calais. Dnes francouzské úřady začaly asi týdenní akci na jeho vyklizení. Jde o přesídlení cca 8000 migrantů

Policie včera uvedla, že mafie ovládala nejméně deset let uprchlické centrum na Isola di Capi Rizzuto . Jedno z největších uprchlických center v zemi pojme až 1500 migrantů. Jak píše rakouský deník Kronen Zeitung, mezi lety 2006 až 2015 „proteklo“ tímto centrem více než 100 milionů eur, z nichž více než třetina skončila u mafie. „Mezi zatčenými byl vedle členů neziskové organizace dokonce i místní kněz Edoardo Scordio,“ píše Kronen Zeitung s odkazem na italská média.

Dále byl zatčen i šéf neziskového organizace Catholic Misericordia Leonardo Sacco, který se podle informací médií často chlubil svými kontakty na mocné politiky. „Na hromadném zatýkání se podílelo více než 500 policistů a vyšetřovatelů, kteří zatkli téměř sedm desítek podezřelých osob z vydírání, podvodů, zpronevěry na úkor státu a krádeží,“ uvádí se v prohlášení policie v Catanzaro s tím, že klan měl přijímací centrum pro uprchlíky zcela pod kontrolou. 

Policie se domnívá, že ovládnout uprchlické centrum mafií bylo možné hlavně díky šéfovi Catholic Misericordia Saccimu, jehož přičiněním získala mafie smlouvu na poskytování stravovacích a dalších služeb. Vedle tábora v Isola di Capi Rizzuto mafie zajišťovala pestrou paletu služeb také pro známý uprchlický tábor na ostrově Lampedusa, kam směřuje již několik let mnoho migrantů z afrických břehů.

Tyto dva uprchlické tábory patrně nejsou jedinými, kam jdou peníze na jejich provoz od italské vlády a Evropské unie  a končí v kapsách mafie. Jak píše server Local, v současné době v Itálii pobývá asi 175 000 uprchlíků, kteří v desítkách dalších uprchlických centrech dostávají zdarma jídlo, ošacení, lekce italského jazyka, zdravotní péči a psychologickou pomoc. Celkové náklady na tento rok jsou dle italského ministerstva financí 3,3 miliardy dolarů.

V letošním roce dorazilo do Itálie více než 45 000 migrantů, což představuje v porovnání se stejným obdobím loňského roku nárůst o 44%. Zmíněné uprchlické centrum bylo v hledáčku úřadů již delší dobu. Před třemi lety úřady zjistily, že počet osob v centru je silně nadsazený ve snaze získat více finančních prostředků. Naposledy o propojení neziskových organizací s mafií hovořil sicilský prokurátor Carmelo Zuccaro, který aktuálně vyšetřuje činnost neziskových organizací v souvislostí s přepravou uprchlíků přes Středozemní moře.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…