Kníže Schwarzenberg naložil ČSSD za Babiše: Moje babička vždycky říkala, že kdo dává příležitost zloději, je sám hříšníkem

16.05.2017 23:04

Vládní krize se posunula do dalšího dějství. Je jasné, že Andrej Babiš (ANO) ministrem financí nezůstane. Akceptoval to i on sám. Teď se vede boj o to, kdo Babiše nahradí. Podaří se najít nástupce, nebo na této otázce celá vláda nakonec vybuchne? V úterních Událostech, komentářích České televize o tom debatovali čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, místopředseda komunistů pro ideologii Josef Skála a poslanec ČSSD Roman Váňa.

Kníže Schwarzenberg naložil ČSSD za Babiše: Moje babička vždycky říkala, že kdo dává příležitost zloději, je sám hříšníkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády den po té, co premiér Bohuslav Sobotka ohlásil její demisi

Ivan Pilný, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a ministr spravedlnosti Robert Pelikán. To jsou podle České televize tři kandidáti na post ministra financí, kteří by mohli nahradit Andreje Babiše v křesle šéfa státní kasy. „Pro mě to jsou zajímavá jména,“ uznal Váňa. Skála nechtěl vyřčená jména komentovat, zato Schwarzenberg se ozval.

„ANO je strana vůdcovského typu, kde vše rozhoduje předseda, tudíž tam je každej závislej na vůdci té strany, tudíž na ministerstvo financí patří někdo, kdo nemá vazbu na Andreje Babiše a na Agrofert. Hnutí ANO může mít jiné ministerstvo, ale ministerstvo financí by měl řídit někdo jiný,“ konstatoval Schwarzenberg. 

Váňa okamžitě doplnil, že varianta výměny ministerstev není na stole.

Když měli pánové odpovědět, kdo teď krizi protahuje nejvíc, Váňa a Schwarzenberg se shodli na tom, že to je prezident Zeman.

„Především prezident republiky, který kdyby rozhodl v politické krizi podle ústavy, tak už by krize byla dávno vyřešena. Správně bylo řečeno, že to prodlužuje uměle prezident Miloš Zeman. Andrej Babiš je příčinou krize, ale uměle ji prodlužuje Miloš Zeman,“ konstatoval čestný předseda TOP 09. Podle Schwarzenberga by bylo za normálních okolností běžné, že se prezident zapojuje do vládní krize. Bylo by to v pořádku, kdyby ctil ústavu. Tu ale podle Schwarzenberga Zeman spíš zneužívá k posílení vlastního postavení.   

Skála nabídl trochu jiný pohled na vládní krizi. „My si myslíme, že krizi způsobují skvrny v jednotlivých životopisech. Čistých životopisů je tam málo,“ prohlásil na konto vlády Skála. „Můžeme proti sobě stavět Čapí hnízdo a OKD a tak dále a tak dále, to by byla dlouhá historie,“ doplnil. 

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Váňa varoval, že by finance mohl převzít i sám Sobotka, pokud nebude nabídnut kvalitní kandidát. „Tam je třeba varianta, že ministerstvo může převzít i premiér sám, takže je v zájmu hnutí ANO, aby přišlo s přijatelným kandidátem.“

Ing. Roman Váňa

  • SOCDEM
  • Předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD

Před kamerami se odehrálo také cosi nevídaného. Karel Schwarzenberg dal za pravdu komunistovi Skálovi.

„My jsme toho názoru, že by bylo jediné správné vypsat volby, protože uměle to táhnout do konce října nemá moc smysl. Ale já jsem tady zcela výjimečně stejného názoru jako kolega Skála. Vždyť sociální demokraté a lidovci věděli, jaké problémy může mít Babiš. Moje babička vždycky říkala, že kdo dává příležitost zloději, je sám hříšníkem,“ prohlásil Schwarzenberg.

Hříšníky jsou v tomto smyslu jak sociální demokraté, tak i lidovci.

Váňa tady uznal, že ČSSD uzavřela smlouvu s čertem. „My jsme uzavřeli smlouvu s čertem, ale dnes už ta míra přetekla a už je to nepřijatelné. To, co vychází najevo o ovlivňování médií Andrejem Babišem a zpracovávání štvavých kampaní proti politickým oponentům, je v demokratické společnosti nepřijatelné,“ řekl Váňa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…