Kňouráte za šibenice? Toto jsem zažila v USA. Novinářka Rakušanovi a spol.

02.02.2022 14:24 | Ze sítí

Na včerejší demonstraci proti pandemickému zákonu už nebyla šibenice jedna, ale čtyři. Použití tohoto symbolu už odsoudil primátor Hřib a ministři Válek a Rakušan. Ale novinářka Irena Válová má za to, že politici kňourají kvůli něčemu, nad čím by se v Americe ani nepozastavili. V roce 1994 totiž zažila demonstraci Národa islámu, na které byli účastníci ozbrojení. „Svítila jsem tam mezi tisícem černých obličejů a klepala se hrůzou,“ popsala. A demonstrující se hrozili nad myšlenkou, že by demonstraci neměli mít povolenou.

Kňouráte za šibenice? Toto jsem zažila v USA. Novinářka Rakušanovi a spol.
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na Malostranském náměstí v Praze se konala demonstrace proti novele pandemického zákona

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24413 lidí
Včerejší protest proti novele pandemického zákona opět zahrnoval kontroverzní symbol, tedy šibenice. Zatímco na první demonstraci byla šibenice jedna, na včerejší byly čtyři. Ovšem zatímco první šibenice byla nápisem určena vlastizrádcům, na dalších už byly zavěšeny pytle s nápisy, které měly vyjadřovat, co všechno vláda svými nařízeními popravila, například svobodné podnikání nebo zdraví.

Proti tomuto symbolu už se vyjádřilo několik politiků. „Vyhrožovat politikům šibenicí, to není názor, to je snaha někoho zastrašit. V demokratické společnosti nepřijatelné. Už to tady jednou bylo. V roce 1938 takhle šikanovali Karla Čapka, když mu opakovaně kreslili šibenici na dům a snažili se ho všemožnými způsoby uštvat,“ mínil pražský primátor Zdeněk Hřib.

Šibenice zmiňoval i ministr Vlastimil Válek, když je zahrnul mezi nenávistné a násilné jednání, které nepatří do slušné společnosti.

„Vzhledem k tomu, kolik životů u nás kvůli dvěma totalitním režimům skončilo na oprátce, jsou šibenice v ulicích otřesným a urážlivým symbolem. Ať už je jejich autoři omlouvají a vysvětlují jakkoliv, je to překročení etických hranic civilizovaného světa,“ vyjádřil se ministr vnitra Vít Rakušan. Podle něho se jedná o provokaci jednotlivců, kteří chtějí vyvolat konflikt.

Z neziskové organizace Člověk v tísni se ozval Daniel Hůle, podle kterého tímto příspěvkem Rakušan a policie „kapitulují před lůzou“, protože se prý jedná o jasnou hrozbu vůči poslancům.

Ovšem novinářka Irena Válová stížnosti na šibenice považuje za neopodstatněné a politiky, kteří ‚kňourají‘ proti nim má za hloupá děcka. „Pražská policie má více úsudku než ti, co si říkají ‚liberální demokrati‘. Od mnoha politiků a intelektuálů slyším o zákazu a trestech za šibenice před Sněmovnou. Policie jasně řekla, že to není trestný čin. Podle mě má pravdu a více rozumu, než ničemní politici,“ říká.

V devadesátých letech totiž byla svědkem demonstrací Národa islámu v USA. Národ islámu je černošská organizace na pomezí politiky a náboženství, která vznikla v roce 1930 a je považována za extremistickou. Válová byla dle svých slov chráněna vůdcem Národ islámu, Lousiem Farrakhanem.

„Byl rok 1994 a mě hrůza obcházela, když jsem slyšela rachot o pochodu milionů na Washington, řinčení řetězy a zbraněmi, jo, ten pochod nakonec byl zčásti ozbrojený. Svítila jsem tam mezi tisícem černých obličejů a klepala se hrůzou,“ popisuje tento zážitek, i to, co podle transparentů chtěli demonstrující udělat politikům.

„V děsu jsem se tehdy svých průvodců ptala, jak je vůbec možné, že se něco takového pořádá, že to někdo DOVOLÍ. A moji průvodci, Američané, ve stejném děsu, co jsem to za osobu, snad ze SSSR, kde se lidé DOVOLUJÍ vykonávat svá práva, mně vysvětlovali, že to je svoboda projevu, svoboda symbolického a politického protestu. Jako když protiváleční demonstranti nesou jako bombu nebo před Bílým domem pochodují lidé s billboardy vysokými 5 metrů a některé to i celkem dobře živí,“ doplnila.

To je tedy dle Válové ukázka demokracie, ke které se zdejší politici, kteří prohlašují, že patříme na Západ, hlásí. „Nechápu, že čeští politici, jejichž jsou USA vzorem, 25 let poté kňourají o ohrožení maketou šibenice jako hloupá děcka. Bojácní, nejistí, rozmazlení, k ničemu, tedy ničemní,“ míní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…