Koalice bude, potvrdili Bělobrádek s Gazdíkem na Velehradě. A do prezidentských voleb podpoří Drahoše

04.07.2017 22:08

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a předseda STAN Petr Gazdík dnes na Velehradě potvrdili, že koalice lidovců a STAN pro podzimní volby do sněmovny bude pokračovat. S tím nesouhlasí zlínský hejtman a lidovecký senátor Jiří Čunek, který považuje za nejvhodnější projekt koaliční spolupráce ukončit, píše ČTK.

Koalice bude, potvrdili Bělobrádek s Gazdíkem na Velehradě. A do prezidentských voleb podpoří Drahoše
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předvolební billboard KDU - ČSL a Starostů a nezávislých na okraji Prahy

Předsedové KDU-ČSL a STAN dnes také oznámili, že svým spolustraníkům navrhnou, aby podpořili kandidaturu Jiřího Drahoše na prezidenta republiky.

„Koaliční smlouva mezi lidovci a Starosty platí,“ potvrdil dnes Bělobrádek. Ani on, ani předseda STAN Gazdík nepřeceňují průzkumy, podle nichž by koalice ve volbách nezískala deset procent potřebných pro vstup do sněmovny. „My to nebereme na lehkou váhu, samozřejmě ty trendy pozorujeme, nicméně se domníváme, že téměř nikdy nevyjdou prognózy, obzvláště několik měsíců před volbami,“ uvedl Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Lidovecký senátor a zlínský hejtman Jiří Čunek ale považuje za nejvhodnější projekt koaliční spolupráce lidovců a STAN ukončit. „Klidně můžeme udělat to, že ty dvě strany půjdou spolu, ale bude to tak, že bude STAN podporovat KDU-ČSL a všichni ti lidé mohou být na kandidátkách,“ myslí si Čunek.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Představitelé KDU-ČSL ve většině krajů ale podle zjištění ČTK zůstávají klidní. „Nikoho jsem neslyšel mluvit o tom, že by zvažoval konec koalice. Na základě jednoho výzkumu nejde obracet hlavu a dělat závěry,“ uvedl lídr jihomoravské kandidátky Jiří Mihola. Podle předsedy pražských lidovců Jana Wolfa by bylo nefér, aby podle předvolebních průzkumů voličsky silnější KDU-ČSL jednostranně vypovídala koalici.

Bělobrádek s Gazdíkem se dnes na Velehradě sešli s prezidentským kandidátem Jiřím Drahošem. Svým spolustraníkům chtějí doporučit, aby kandidaturu bývalého šéfa Akademie věd ČR podpořili. „Plníme tím koaliční smlouvu,“ řekl Bělobrádek.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…