Koalice by podle Hamáčka měla zůstat. Jiná varianta není

18.11.2018 18:13

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček by teď pro opoziční návrh na vyslovení nedůvěry vládě nehlasoval. U Václava Moravce řekl, že opozice nemá plán pro případ pádu kabinetu. Pokud ČSSD odejde z vlády, nahradí ji hnutí Svoboda a přímá demokracie, uvedl. Zdůraznil však, že ČSSD o svém stanovisku teprve rozhodne.

Koalice by podle Hamáčka měla zůstat. Jiná varianta není
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra, pověřen řízením ministerstva zahraničních věcí

Hamáček by za nejlepší považoval, kdyby vláda pokračovala bez premiéra Andreje Babiše a zátěže Čapího hnízda. Z dosavadních jednání je ale podle něj evidentní, že ANO touto cestou jít nechce.

ČSSD se zatím jasně nevyjádřila, jak se v kauze zachová. Většina čelných představitelů se zatím vyslovuje opatrně, k rezignaci Babiše vyzval místopředseda ČSSD a pardubický hejtman Martin Netolický. Předsednictvo ČSSD se stejně jako poslanecký klub sejde zřejmě ve středu. Do pátku strana definitivně oznámí svůj postup.

Opozice chystá na příští týden hlasování o nedůvěře vládě, sama ale nemá dost hlasů na to, aby vláda padla. Hamáček dnes řekl, že za ním někteří opoziční politici chodí a žádají, aby ČSSD vládu udržela, protože nevědí, jak dále postupovat.

Dále sdělil, že Babiše mladšího by měl co nejdříve vyšetřit nezávislý odborník. Premiér za ním do Švýcarska odcestoval v sobotu. Někteří opoziční politici naznačovali, že by mohl svého potomka ovlivňovat v kauze Čapí hnízdo.

Pod Hamáčka jako ministra vnitra spadá Úřad pro zahraniční styk a informace (UZSI), tedy zpravodajská služba s vnější působností neboli rozvědka. Hamáček vyloučil, že by UZSI měl s kauzou něco společného. Řekl, že pokud Babiš mluví o rozvědce, tak čeká, že to vysvětlí, nebo se omluví.

Na otázku, zda by kauza Babiše mladšího mohla být pro ČR bezpečnostní problém, Hamáček řekl, že by měl premiér svolat výbor pro zpravodajskou činnost. K případu by se tam vyjádřily všechny tři české tajné služby.

V Hamáčkovi prý případ Andreje Babiše mladšího vzbuzuje řadu otázek, ale očekává, že správnost policejního postupu prověří patřičné orgány.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…