Koalice chce večer projednat církevní restituce a nižší valorizace důchodů

05.06.2012 14:38

Koalice chce v úterý ve sněmovně projednat nové rozpočtové určení daní, církevní restituce i zmrazení penzí. Kontroverzní normy, které pravidelně kritizuje opozice, navrhl projednat v úterý Zbyněk Stanjura. Na tento krok koalice upozornil před jednáním sněmovny šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura. Ještě před začátkem schůze se ale oslovení koaliční poslanci k plánu vůbec neměli.

Koalice chce večer projednat církevní restituce a nižší valorizace důchodů
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Hlasování o důvěře vládě 27. 4. 2012. Pro vládu se vyslovilo 105 poslanců

Na plán vládní koalice projednat ostře sledované zákony ve stínu vystoupení vazebně stíhaného poslance ČSD Davida Ratha upozornil místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. "Máme indicie, že se o to koaliční poslanci pokusí," uvedl před novináři v úterý Zaorálek. Během ani ne hodiny šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura jeho slova potvrdil.

ParlamentníListy.cz se ještě před jednáním sněmovny ptaly koaličních poslanců, zda chce jejich strana zmiňované zákony projednat. "Nic o tom nevím," uvedl pro ParlamentníListy.cz Boris Šťastný (ODS). Nikdo další z oslovených zákonodárců koalice nereagoval.

Restituce i nižší valorizace důchodů dráždí opozici

Kromě nového rozpočtového určení daní, které požadují zejména Starostové a nezávislí Petra Gazdíka, které má zmírnit nepoměr příjmů z daní mezi malými a velkými obcemi, jde koalici o dvě naprosto klíčové normy, které by za normálních okolností provázel mimořádný zájem opozice i médií. Vyrovnání státu s církvemi má jednou provždy napravit křivdy způsobené církvím a náboženstvím ze strany komunistického režimu.

Finanční náhrada za zabrané majetky má pomoci hlavně obcím, řada nemovitostí se tak po bezmála dvaceeti letech odblokuje a obce s nimi budou moci volně disponovat. Odpůrci vládního záměru kritizují fakt, že majetek není přesně vymezen, popřípadě je nadhodnocen a restituce jde před rok 1948, což je zejména podle levicových poslanců nepřípustné.

Novela zákona o důchodovém pojištění si pak klade za cíl vyrovnat propad příjmů do rozpočtu České správy sociálního zabezpečení kvůli stárnutí populace. Od roku 2013 by tak měla valorizace důchodů probíhat pomaleji než je obvyklé. V plánu bylo i úplné zmrazení důchodů, ale neprošlo přes tehdy ještě vládní stranu Věci veřejné.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…