Koalice soukromých lékařů píše poslancům kvůli poplatkům pacientů

07.01.2014 19:14

Koalice soukromých lékařů, která sdružuje 20.000 lékařů v ambulancích, žádá v otevřeném dopise poslance a poslankyně, aby buď zabránili zrušení regulačních poplatků v ambulancích, nebo zajistili, aby třicetikorunové poplatky byly lékařům v platbách od pojišťoven kompenzovány. Poplatky v ambulancích a lékárnách chce k 1. lednu 2015 zrušit vznikající koaliční vláda s tím, že výpadek příjmů od pacientů nahradí ambulancím vyšší platby od pojišťoven.

Koalice soukromých lékařů píše poslancům kvůli poplatkům pacientů
Foto: Martin Kovář
Popisek: Operace

V otevřeném dopise, který obdržela ČTK, šéfové pěti lékařských sdružení zapojených do Koalice soukromých lékařů připomínají, že když byly poplatky v roce 2008 zavedeny, byly ambulancím sníženy úhrady, nebo se zastavil jejich růst.

Novelizovat by se měla také úhradová vyhláška

"Jde v současné době o významnou součást tržeb našich ambulancí. Průměrně jde o 10.000 korun měsíčně, tedy 120.000 korun za rok, to je šest až sedm procent základního příjmu, přičemž u některých z nás může jít až o 200.000 korun ročně," uvádí se v dopise. Lékaři v dopise také připomínají, že za peníze vybrané na poplatcích investují do ambulancí, nakupují přístroje a materiál, mohli zvýšit platy svým sestrám. Výpadek příjmů až 200.000 za rok by prý ohrozil kvalitu a dostupnost péče pro pacienty.

Pokud by pro poslance jedinou průchodnou variantou mělo být zrušení poplatků, žádají ambulantní lékaři, aby současně s jejich zrušením vyšla novela seznamu výkonů. Čtyři výkony, které se týkají výběru poplatků, by měly v novele být nahrazeny signálním kódem s hodnotou minimálně 30 korun. Novelizovat by se měla také úhradová vyhláška, měla by se do ní doplnit formulace, že nový signální kód plně hradí zdravotní pojišťovny, to znamená, že ho nebudou omezovat žádnými limity a úhradovými vzorci.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…