Koalice v Karlovarském kraji je před rozpadem, hejtman stále není

09.02.2015 16:53

Koaliční KSČM a ČSSD v Karlovarském kraji se ani napočtvrté nedohodly na podobě krajské rady a jméně nového hejtmana po Josefu Novotném (ČSSD), který ke konci ledna rezignoval. Podle krajského předsedy ČSSD Petra Navrátila je tak koalice v troskách a následovat bude smírčí řízení, řekl dnes po jednání ČTK.

Koalice v Karlovarském kraji je před rozpadem, hejtman stále není
Foto: Archiv
Popisek: Dříve živá karlovarská Třída TGM dnes zeje prázdnotou

"Důvod je jednoduchý: ČSSD požaduje, aby komunisté odvolali z rady náměstka hejtmana Václava Sloupa. V duchu koaliční smlouvy tak, jak ji dnes vykládají komunisté, si budeme navzájem kandidáty schvalovat. A v sociální demokracii byla dlouhodobě s náměstkem Sloupem nespokojenost," uvedl Navrátil. 
    
Sociální demokraté tak reagují na to, že komunisté stále nejsou ochotni schválit návrh ČSSD, aby do čela kraje šel Jakub Pánik. Vyčítají mu hlavně podezření, byť neprokázané, z účasti na manipulování projektů v Regionálním operačním programu Severozápad. 
    
Sociální demokraté proto přišli s tím, že jsou ochotni ustoupit od nominace Pánika, ale jen v tom případě, že i oni budou moci schvalovat radní za KSČM. 
    
Náměstkyně hejtmana a v současnosti jeho statutární zástupce Eva Valjentová, která je zároveň hlavním vyjednávačem za KSČM, dnes řekla, že vyjednávání zatím nic nového nepřineslo. "Stav je setrvalý. Hledáme nějakou shodu, ale žádnou jsme zatím nenašli," řekla. 
    
Smírčí řízení obou stran by mělo být ve středu. Přitom už ve čtvrtek je jednání krajského zastupitelstva, na němž se má volit nový hejtman. Pokud se na něm koalice neshodne, zřejmě se rozpadne. Sociální demokracie tak bude muset hledat podporu u opozice, a to buď pro menšinovou vládu v kraji, nebo pro sestavení nové koalice. 
    
Další možností je počkat půl roku na vyhlášení nových krajských voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…