Koaliční experti mají na stole daňovou reformu. Budou hledat shodu

18.10.2011 8:55

Strany vládní koalice by se měly odpoledne poradit v tom, jak by se měl změnit náš daňový systém. Odpoledne se proto odehraje další schůzka koaličních expertů k daňové reformě. Připomíná to Český rozhlas.

Koaliční experti mají na stole daňovou reformu. Budou hledat shodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Koalice by měla řešit například formu zdanění hazardu, rušení superhrubé mzdy nebo tolik diskutované daňové zvýhodnění stravenek.

Poslanec ODS Michal Doktor rozhlasu řekl, že je pro jednání ještě prostor: „Řekněme, že jsou části pozměňujících návrhů, nad nimiž se už asi umíme shodnout. Nicméně potřebujeme další prostor pro jednání. Připouštím, že se zatím bavíme spíše o příjmové straně rozpočtu příštího roku. Budeme se muset se stejným zřetelem bavit i o výdajové straně rozpočtu," zmínil Doktor.

Jenže předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta poznamenal, že koaliční strany nejsou zatím v části bodů jednotné, v některých oblastech daňové reformy už ale společnou řeč našly.

„Je shoda na omezení nelegálního hazardu na internetu, je shoda na omezení hazardu vůbec v České republice, je shoda na tom, jakým způsobem zdanit hazard především v otázce takzvaných beden, které jsou sociálně-patologickým jevem. Je jednoznačná shoda na tom, že musíme škrtat na příjmové, ale i výdajové stránce s ohledem na vývoj evropské ekonomiky," uvedl Bárta.

Novotný: Polovina poslanců VV nezvedne ruku pro rozpočet

Rozhlas dodal, že zástupci vládních stran se kvůli daňové reformě sešli s ministrem financí Miroslavem Kalouskem naposledy minulý čtvrtek. Schůzka ale žádné závěry nepřinesla.

V pondělí ale v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu poslanec Věcí veřejných Josef Novotný ale zdůraznil, že polovina poslanců VV nezvedne ruku pro státní rozpočet, pokud legislativním procesem včas neprojde zdanění hazardu.

Začátkem října server Týden.cz uvedl, že nejmenší koaliční partner chce skutečně zasáhnout do Kalouskovy daňové reformy. Věci veřejné totiž navrhují zachovat daňové zvýhodnění stravenek, nepřevádět dvě procenta na zdravotní pojištění placené dosud zaměstnavatelem na zaměstnance, či zdanit hazard dvacetiprocentní daní a navíc za každý videoterminál vybrat ročně až 24 tisíc korun. A to ještě není všechno. Daň z příjmu by se měla podle VV zvednout na výši 21 procent místo 19. Daňovou reformu ministra financí, která počítá se zrušením superhrubé mzdy a zaváděním jednoho inkasního místa, Věci veřejné odmítají. Mají prý své vlastní návrhy.

„Beru je v úctě na vědomí, nicméně všechny zákony daňové reformy jsou už dávno koaličně projednány a na jednání vlády stvrzeny i hlasy čtyři ministrů za VV," reagoval na to tehdy ministr financí Miroslav Kalousek a připomněl známý fakt, že VV po dvou měsících zjistily, pro co vlastně hlasovaly, a jak už se stalo jejich zvykem, chtějí své rozhodnutí změnit.

„Jenomže projít mohou jenom ty návrhy, se kterými souhlasí všichni koaliční partneři," dodal Kalousek.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…