Kocáb je zděšen z toho, že nevěříte EU

26.05.2016 13:47

Projekt Michaela Kocába Kroměřížská výzva má za cíl najít vhodného kandidáta na prezidenta České republiky, který by se mohl úspěšně postavit současnému prezidentovi Miloši Zemanovi. Kocáb trvá na tom, že by měl být hlavně morální autoritou, jak uvedl v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Kocáb je zděšen z toho, že nevěříte EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Kocáb

Kocába k vytvoření iniciativy Peloton údajně vede atmosféra ve společnosti, nemůže však mluvit za její ostatní autory, kteří mohou mít jiné důvody. Skrze Peloton však vyzývají občany k tomu, aby vyjádřili svůj názor a řekli, kdo by podle nich měl být příštím prezidentem.

„V naší společnosti se dlouhodobě – alespoň u některých občanů – hromadí nesouhlas se změnou zejména zahraničně-politické orientace země, kterou reprezentuje Miloš Zeman svým příklonem k Rusku a Číně, tedy na východ,“ řekl Kocáb s tím, že tak Zeman brojí proti hodnotám liberální demokracie a lidským a občanským právům.

„Prezident by měl být morální autoritou, měl by být slušný, zdvořilý, měl by pozitivně ovlivňovat společenskou atmosféru a měl by jednat se svými partnery včetně opozice bez arogance a s respektem vůči lidem jiných vyznání a kultur,“ shrnul Kocáb svou představu správného reprezentanta České republiky. Měl by také podle něj být pro NATO a EU.

Celý rozhovor zde

Vymezovat se proti Zemanovi podle Kocába vůbec nevadí, rozhodně není dané, že by mu to v závěru jen pomohlo. „Umím si představit celou řadu prezidentů, kteří by byli daleko horší,“ podotkl s tím, že kdo bude představám autorů Kroměřížské výzvy nejblíže, dostane následně jejich podporu.

„Podle posledního průzkumu veřejného mínění podporuje naše setrvání v EU už jen třetina občanů. To je alarmující,“ zděsil se Kocáb a dodal, že nelze zcela relativizovat hodnotový systém, protože to může „mít fatální důsledky“. Výzva sice vznikla kvůli Zemanovi, Kocáb však uznává, že jsou oblasti, v nichž si ho váží.

Kocáb předpokládá, že Kroměřížská výzva odhalí několik možných kandidátů na prezidenta České republiky, které následně bude představovat skrze jejich osobnostní kvality, nikoli pomocí PR a přitažlivé tváře či vtipných bonmotů. Ke všemu má dopomoci „občanská společnost“, která v závěru z pestré škály kandidátů vybere toho jednoho, který dostane její plnou podporu. Kocáb dále předpokládá, že neúspěšní kandidáti se své kandidatury dobrovolně vzdají.

Vyjádření hradního mluvčího Ovčáčka, že podpora Kroměřížské výzvy je polibkem smrti pro případné kandidáty, okomentoval Kocáb s tím, že právě Ovčáčkovo tvrzení je naopak „polibkem života“ pro jeho iniciativu. „My chceme oslovit ty občany, kteří pochybují o tom, že naše země momentálně pokračuje či se ubírá správným směrem. Zdá se, že jich je velmi mnoho.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…