Kocáb k ruské invazi: Budeme jen koukat? Může to skončit jadernou válkou

27.03.2022 10:45

„Budeme dál koukat na to, jak před našimi zraky probíhá genocida? Hudebník, skladatel a bývalý politik Michael Kocáb v pořadu Osobnosti Plus promluvil o tom, zda je čas začít hrát s Ruskem, jehož vojska přes měsíc okupují část ukrajinského území, vabank. Je si vědom, že pak svět riskuje třetí světovou válku. Zatím mu tu válku ale EU financuje. Západ by prý neměl na nic čekat, pokud ruská strana přistoupí ke kobercovému bombardování. „Putin se k zásahu Západu blíží opatrně,“ doplnil.

Kocáb k ruské invazi: Budeme jen koukat? Může to skončit jadernou válkou
Foto: Hana Brožková
Popisek: Michael Kocáb

Úvodem Kocáb sdělil, že rozumí slovům někdejšího velvyslance České republiky v USA a v Rusku Petra Koláře, který před pár dny bez obalu konstatoval, že by ruský prezident Vladimir Putin měl „dostat přes hubu“. A to tím, že bychom pomohli ubránit Ukrajinu. „Protože se chová jako chuligán a jako padouch a mafián,“ dodal někdejší diplomat.

Válka na Ukrajině má podle Kocába totiž několik důležitých rovin, které je nutné porovnat na misce vah.

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26655 lidí

První z nich je, že Rusko si tvoří vlastní letovou zónu: „Rusko si drze osvojí právo na vzdušný prostor nad Ukrajinou, tzn. drze si osvojí právo na nerušené vraždění civilistů, matek, dětí a samozřejmě celé infrastruktury země. Jako by si samo vytvořilo. To je něco naprosto nepřijatelného. Pokud ruská armáda získá levobřežní Ukrajinu, tedy jí ovládnou, získají její vojenský materiál. Málo se o tom mluví, ale získají pak zbrojovky, zbytek ukrajinské armády. Pak můžou s ukrajinskou, běloruskou armádou ohrožovat i bývalé východní satelity,“ prohlásil Kocáb.

„Z toho hlediska Kolářovi rozumím. A ještě dodávám: kolik ještě musí zavraždit nemluvňat a matek, než přehodnotíme článek 5?“ zmínil k dokumentu o společné obraně Severoatlantické aliance. „Budeme koukat na to, jak před našimi zraky probíhá genocida?“ dodal Kocáb.

Druhá rovina rusko-ukrajinského konfliktu pak je, že může zahájit třetí světovou jadernou válku: „Pak už budou umírat nejenom Ukrajinci, ale občané celé Evropy a možná nakonec i světa,“ upozornil Kocáb.

„Byl by to vabank. Pokud tam vlítneme, jak říká Kolář, a Putin uvede do chodu své neuvěřitelné zbraně s obrovským náskokem, nesestřelitelné a nerozpoznatelné rakety, které jsou nosiči jaderných zbraní, to vše může udělat. Víme, že máme na druhé straně šílence takovýchto rozměrů,“ domnívá se Kocáb.

„Tyto dvě roviny je třeba porovnat, ale k tomu je daleko větší množství informací. Kolář tohle sice vystřelí, ale my musíme vědět na základě posouzení informací, které nemáme, zda je to vůbec možné,“ připomíná Kocáb, že jde o informace, v jakém stavu jsou zmíněné ohrožující ruské zbraně.

Lídři demokratického světa by měli přehodnotit minimálně otázku vzdušných koridorů: „Není přípustně, aby si Putin řekl ‚tady mě nerušte, tady si potřebuju bombardovat‘. Byly by možné vzdušné koridory, bezletové zóny, tam, kde neoperují ruské stíhačky,“ naznačil hudebník, kde by mohl Západ začít.

To už by ale Rusko, jak sám na druhou stranu říká, vnímalo jako vyhlášení války: „A tady máme právě ten problém, který tu úplně nevyřešíme,“ míní Kocáb.

Ani protiruské sankce nejsou účinným nástrojem proti ruské agresi, kvůli tokům peněz, které plynou do Ruska. „Evropská unie tam denně posílá 7 milionů eur, to jsou obrovské prachy. My mu opravdu tu válku financujeme, to je vážná věc,“ připomíná.

Kdy by měl tedy nastat moment, aby si západní státy řekly „pojďme do toho“ a konfliktu se přímo účastnily? „Ta hranice je v okamžiku, kdy začnou kobercové nálety. Všimněte si, že Putin z nepochopitelných důvodů nechává některé infrastruktury stále být, mohl dávno odpálit železnice, které zásobují ze západu Kyjev. Zatím je počet mrtvých stále pod, řekněme, pod hranicí taktiky spálené země. Čili k té hranici, kdy Západ bude muset reagovat, se Putin blíží opatrně, protože ví, že reakce Západu přijde,“ říká Kocáb.

Reakce Západu je ale blokována také obavami některých zemí, např. Německa. „Některé západní země prostě vědí, že bez ruského plynu prostě nepřežijí, tam se to brzdí.“

„Putin se jednoznačně blíží k hranici, kde už by do toho mělo vstoupit NATO vojensky, nebo společně některé země a na území Ukrajiny, tedy tam by ještě stále platilo, že Rusko nebylo vojensky napadnuto. Pak je ještě další fáze války, když by Rusko bylo i vojensky napadnuto, pokud nepřestane,“ upozorňuje Michael Kocáb. A připomíná, že Rusko deklarovalo, že zaútočí, pokud se bude cítit v bezprostředním nebezpečí, tedy i „menší zásahy“ může vyhodnotit různě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…