Kočner zproštěn obžaloby v kauze Kuciak, z vězení se ale nedostane. Promluvil slovenský novinář

05.09.2020 10:39

Komentátor slovenských Hospodárských novin Martin Behul se domnívá, že i přestože kontroverzní podnikatel Marian Kočner je v případu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové nevinný, i tak jeho svět skončil. Píše to v dnešním sloupku pro MF Dnes.

Kočner zproštěn obžaloby v kauze Kuciak, z vězení se ale nedostane. Promluvil slovenský novinář
Foto: Repro Youtube
Popisek: Marian Kočner

„Kontroverzní podnikatel Marian Kočner je dnes nevinný, ale ještě neztrácejme naději. A případ vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové už nyní udělal pro slovenskou justici a právní stát více než jakákoli jiná kauza v dějinách země,“ domnívá se Behul a popisuje, jak rozsudek nad Marianem Kočnerem byl ranou pro slovenskou veřejnost. 

„Deziluze, zklamání a hněv, které osvobození Aleny Zsuzsové a zejména Mariana Kočnera ve věci úkladné vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové jistě přinese, jsou zcela pochopitelné. Zachovejme si však chladnou hlavu,“ poznamenal Behul s tím, že soudní senát nekonstatoval, že Kočner a Zsuzsová skutek nespáchali, ale senát uvedl to, že na potvrzení jejich viny jednoduše nebyl dostatek důkazů. „Můžeme si o soudcích a jejich motivacích myslet cokoliv, ale uplatnění zásady ‚in dubio pro reo‘, tedy v pochybnostech ve prospěch obviněného, jim vyčítat nesmíme,“ poznamenal Behul.

„Nechme Nejvyšší soud, ať se s novou situací nějak vyrovná, a soustřeďme se nyní na to, na čem můžeme jako společnost stavět. Je toho dost. Marian Kočner je už nyní nepravomocně odsouzen za falšování směnek a maření spravedlnosti na devatenáct let ve věznici s nejvyšším stupněm ostrahy. Na výsledek odvolání čeká ve vazbě. O žádném jeho úniku před spravedlností, ať už metaforickém nebo faktickém, tedy nemůže být řeč,“ dodal dále Behul.

A hovořil i o tom, jak případ vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové udělal pro slovenskou justici a právní stát už nyní více než jakákoli jiná kauza v dějinách Slovenska. Bez ohledu na jeho právní koncovku. „Jen díky němu máme důkaz o zhoubném vlivu Mariana Kočnera na někdejšího generálního prokurátora Dobroslava Trnku a o zneužívání policie k lustrování novinářů i prokurátorů. Jen proto skončilo v poutech bezprecedentních třináct soudců v rámci akce Bouře,“ zmínil Behul s tím, že díky nahrávce korupčního skandálu Gorila z Kočnerova trezoru, o jejíž existenci jsme už snad začínali pochybovat, vyšetřování jedné z největších kauz v slovenských dějinách stále pokračuje.

„Právě tato odhalení otevřela Pandořinu skříňku, kterou ctihodní strážci práva roky skrývali za talárem soudcovské nezávislosti. Ale bez toho by ozdravení slovenské justice nemohlo ani začít, protože z nemocných základů nemůže nikdy vyrůst nic zdravého. Otázka, kdo a jak to napraví, ať je tématem na nějaký jiný den. Dnes je navzdory všemu jisté jedno: Kočnerův svět skončil vraždou Jána Kuciaka. Kočnerovský svět korumpování, ovlivňování a ovládání justice sice přetrvá, ale bude oslabený, protože již není veřejným tajemstvím, ale nezpochybnitelným faktem. Právě díky Jánu Kuciakovi,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…