Koho naštval Zemanův projev v ruštině, ať nečte. Hovoří hostitel, Putinův mocný muž

29.09.2014 12:34

Ruská tisková agentura ITAR-TASS přináší rozhovor s přítelem Vladimira Putina a organizátorem mezinárodního fóra Dialog civilizací Vladimirem Jakuninem, na kterém byl přítomen i český prezident Miloš Zeman. Jeho účast na fóru byla v českých médiích podrobena bouřlivé kritice.

Koho naštval Zemanův projev v ruštině, ať nečte. Hovoří hostitel, Putinův mocný muž
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Anketa

Vadí vám, že Zeman na konferenci pořádané Putinovým oligarchou rusky vyzval ke zrušení sankcí proti Rusku?

hlasovalo: 29866 lidí

Vladimir Jakunin potvrdil svá slova o tom, že nebyl zařazen na černou listinu Evropské unie kvůli svým dobým vztahům s obchodními partnery z vlivných evropských států.

„V mém případě naštěstí zvítězil zdravý rozum. V opačném případě by to byl skutečně výsměch. Mám osm nejvyšších státních vyznamenání ze zahraničí, kterých si velmi vážím. Tato ocenění jsou jasným důkazem, že jsem vedle práce pro Rusko přispěl svým dílem i k vytvoření dobrých sousedských vztahů s dalšími zeměmi,“ říká Jakunin. Sankce se podle jeho mínění dalšího řízení podniku příliš nedotknou a nepociťuje je nijak ani osobně. „Zcela upřímně říkám, že v důsledku sankcí necítím žádnou újmu. Nemohu vycestovat např. do Austrálie, kam jsem byl nedávno pozván. Toužil jsem tam jet od svých chlapeckých let, ale určitě se z toho nezhroutím."

„Jsme nyní v situaci, kdy Západ vede předem dobře naplánovanou mediální válku, jejímž cílem je podkopat tradiční ruské hodnoty. Nikdo tam nechce vidět, že se raketomety obrací proti civilním cílům, nikoho nezajímali zaživa upálení lidé v Domě odborových svazů v Oděse. Lidé vyznávající jiná pravidla a hodnoty tam jsou nazýváni hnojem. To je přece čistě nacistická terminologie! Západ nad zločiny spáchanými ukrajinskými bojůvkami přivírá oči. To je ostudné. Setkal jsem se v poslední době s mnoha Evropany, kteří se současnou krizi dívají nezaujatýma očima. Nechtějí to však říkat nahlas. Kritici Majdanu nedostávají v médiích žádný prostor. Masmédia na Západě šíří pouze názory Kyjeva. Kam se tam poděla demokracie a svoboda projevu, která prý v Rusku chybí? Jeden novinář z The Financial Times mi řekl, že napsal tři velké články o Sýrii, ale nepublikovali mu ani jeden. A to jenom proto, že se vyjadřoval kriticky k zahraniční politice Spojených států,“ kritizuje Jakunin přístup Západu.

Podle Jakunina neexistuje snadná cesta, jak se z problémů dostat ven. „Měli bychom se každopádně zbavit iluzí o Západě. Jediný způsob, jak čelit té neustálé mediální propagandě, je vytvořit vhodný systém státní moci, který by byl založen na morálních hodnotách naší civilizace. Je rovněž nutné posílit ekonomiku a konsolidovat společnost,“ je přesvědčen Jakunin.

V další části rozhovoru Jakunin odpovídal na otázky týkající se pádu malajsijského letadla a již desátého mezinárodního diskuzního fóra Dialog civilizací, jehož je organizátorem. Poslední setkání se konalo před pár dny na řeckém ostrově Rhodos a v diskuzním panelu vystoupil i český prezident Miloš Zeman. „Cílem našich každoročních setkávání je umožnit lidem diskutovat a nacházet shodu. Zaznívají zde skutečně rozmanité názory. Neměli bychom zapomínat, že země je malá a v žádné válce nejsou vítězové. Všichni něco ztratí. Měli bychom konečně pochopit, že lidé s jinými názory nejsou naši nepřátelé,“ míní Jakunin.

Seznam pozvaných hostů se letos vzhledem k sankcím v porovnání s předchozími lety poněkud zúžil. Přesto Jakunin nemá pocit, že by se on sám či Rusko dostávalo do nějaké izolace. „Souhlasím s tím, že někteří chtějí Rusko potrestat. Země, které váhají se do této jednotné fronty připojit, poznávají, jak je těžké mluvit samostatným hlasem. Naposledy Spojené státy tlačily na Jižní Koreu a jako argument podávaly sestřelení korejského letadla na Dálném východě v roce 1983. Proboha, co s tím má společného dnešního Rusko? Vyšetřování pádu malajsijského letadla navíc pokračuje a já jsem si jistý, že se nyní pravdu stejně nedozvíme. Buď se vše ututlá, či se bude lhát dál. Možná až za několik let nám pak bude řečeno, že to byl někdo jiný než Rusové. Koho to ale bude kromě příbuzných zemřelých v tak vzdálené budoucnosti ještě zajímat?“ pokládá si Jakunin řečnickou otázku.

Jakunin dále v rozhovoru zmiňuje, že měl možnost se bavit s prezidentem Putinem osobně o konfrontaci se Západem. „To víte, že jsme se tomuto nemohli vyhnout. Asi jako všichni Rusové. Rusko nyní čelí druhému nejzávažnějšímu testu za posledních patnáct let. Tehdy si Putin vyhrnul rukávy a zabránil dalšímu rozkladu země. Dnešní situace je jiná, ale neméně závažná. Je však samozřejmé, že vůle lidu a existence vůdce, jakým je Putin, je předpokladem pro pozitivní vývoj i do budoucna. Putin je skutečně člověk s pozoruhodnou vůlí. Vzpomínám si na zimu 1991 v Leningradě, kdy zcela vážně hrozilo riziko hladomoru. Potravinové zásoby stačily v té době jen na několik dní, panika vrcholila, lidé byli nervozní. Vladimir Vladimirovič, který byl tehdy vysokým městským úředníkem, si vzal slovo a prakticky okamžitě přinesl do diskuze klid. Vyvážně, nestranně a pragmaticky vše zhodnotil a i díky tomu se vše později dalo do pořádu. V kritických situacích spolehá na svůj zdravý úsudek a nepanikaří,“ chválí Jakunin ruského prezidenta.

celý rozhovor v angličtině najdete ZDE

„Sankce ke zlepšení vztahů mezi Západem a Ruskem rozhodně nepřispívají. Rusko je i nadále terčem zlomyslných pomluv, propagandistických lží a vulgarit, na které je lepší vůbec nereagovat. Ale na druhé straně jsou slyšet i ojedinělé názory střízlivě uvažujících lidí. Jedním z nich je i prezident České republiky Miloš Zeman, který se mimo jiné také zúčastnil posledního fóra Dialog civilizací. Zeman např. jednoznačně kritizoval nacistické tendence, které se objevily při nedávných protestech banderovců na kyjevském Náměstí nezávislosti," řekl Jakunin. Právě tam zazněly hlasy, že političtí soupeři jsou „untermenshen“, tedy méněcenní lidé.

Podle Jakunina se Rusko snaží všemi způsoby přetavit hrozby a vydírání přicházející ze Západu do konstruktivní diskuze, díky které by bylo možné dosáhnout kompromisního řešení. „Je však těžké jednat s někým, kdo zavírá oči před jasně prokazatelnými fakty. Politika uplatňování dvojího metru se musí stát navždy minulostí. Zatímco smrt jednoho novináře amerického původu je prezentována jako velká katastrofa, tak na tisíce civilních obětí na východní Ukrajině je nahlíženo jako daň, kterou je nutné zaplatit v rámci zachování celistvosti země."

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…