Kohoutová z ODS se pustila do ministryně Tominové: Nezná zákony a vymlouvá se na své předchůdce

12.05.2014 20:14

Ministři vnitra a pro národnostní menšiny Milan Chovanec a Jiří Dienstbier společně s ministryní práce Michaelou Marksovou Tominovou (všichni ČSSD) navštívili sociálně vyloučené lokality ve Šluknově na Děčínsku. „Vyloučené lokality se minimálně pěti vládám nedaří zvládnout. Přeji této vládě, aby byla úspěšnější. Vyloučené lokality to samozřejmě potřebují,“ vzkazuje jim expertka ODS na sociální oblast Lenka Kohoutová.

Kohoutová z ODS se pustila do ministryně Tominové: Nezná zákony a vymlouvá se na své předchůdce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expertka na sociální problematiku Lenka Kohoutová

„Financování bydlení směrem k ubytovnám je zastavitelné, a to ihned,“ zdůrazňuje Kohoutová ve svém oficiálním prohlášení a kritizuje ministryni Marksovou Tominovou za její neznalost v oblasti zákonných možností v režimu hmotné nouze. „Za 100 dní vládnutí si mohla nastudovat alespoň to, jaké má možnosti v oblasti sociálního šetření,“ dodává na její adresu s tím, že je to neomluvitelné.

Kdyby podle Kohoutové úředníci na úřadech práce skutečně chodili na sociální šetření, nevznikaly by problémy, které se dějí s přeplácením nájemného v ubytovnách. Marksová Tominová má mnoho zákonných nástrojů, jak zamezit zneužívání dávek, nicméně je prý nezná. Vyčítá jí také, že doplňující či zpřesňující zákonné nástroje ke zlepšení situace doposud nepředložila.

Nelze se pořád vymlouvat na předchůdce

„Chápu, že paní ministryně vede nejvýbušnější ministerstvo, nicméně se nelze stále vymlouvat na nestabilizovaný systém a rozvrat, který provedli její předchůdci. V současné době úřady práce pracují v ICT systémech, které fungují, a není důvodu, aby nebyla prováděna zcela v souladu se zákonem sociální šetření v místě bydliště, stejně jako není důvodu, aby se neadekvátní nájemné prostě krátilo,“ míní Kohoutová.

Ministři navštívili šluknovské sídliště, kde žijí desítky sociálně slabých, i soukromý dům s byty nižší kategorie. Do regionu zamířili na základě dopisu 18 starostů Šluknovského výběžku, kteří si předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi stěžovali na údajně znovu vypjatou situaci. Zajímali se především o podmínky, ve kterých místní lidé žijí, a problémy obcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…