Kojenecké ústavy se ruší. Lidé mají zájem stát se pěstouny

22.01.2012 19:59

Po rozhodnutí zrušit kojenecké ústavy se čím dál víc lidí zajímá o to, jak se stát profesionálním pěstounem. Podle zkušených manželů Dietrichových, kteří dělají pěstouny už 18 let, to není práce pro každého. A vydělat se na ní také nedá.

Kojenecké ústavy se ruší. Lidé mají zájem stát se pěstouny
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

"Pokud jsou lidí zařazeni do tohoto registru, tak to už musí lidé, kteří buďto už mají tohle odžité, mají naplněné své rodičovství a berou to jako službu dětem. Podle mě se tohle nedá brát jenom jako zaměstnání,“ řekla Českému rozhlasu Monika Dietrichová. "Procházíte psychologickým vyšetřením, ptají se vás tam na různé věci a mnozí lidé na tom i skončí. Nechtějí, aby jim viděli do talíře, ale i tohle s sebou pěstounství nese. Jsme 18 let pod dohledem sociálních pracovnic, každého půl roku. Určitě výběr musí být, musíte mít něco navíc.“

Pěstouni musejí být připraveni ze dne na den dítě převzít nebo vydat. To je náročná práce. A pro peníze se dělat nedá. "Úhrada potřeb dítěte je tak vypočtená, že to pokryje základní potřeby. Když chce k moři, když chce kolo, brusle, skateboard nebo počítač, tak to už úhrada neřeší. Je to velice náročná činnost, která si zasluhuje ohodnocení, na druhou stranu kdyby byly peníze jediným motivem, tak to nemůže fungovat. Člověk víc vydá, než přijme,“ uvedl Aleš Dietrich.

Aby byl člověk dobrým pěstounem, musí být podle Dietrichových hlavně obětavý a trpělivý. Děti si totiž z předchozího života často přinášejí psychické nebo fyzické handicapy a pěstoun je musí zvládnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…