Kolář: Ukrajina? Máme povinnost chránit demokracii a liberální uspořádání v našem okolí

16.02.2022 11:21

Poslanec TOP 09 Ondřej Kolář popsal, co musí Rusko pochopit a co musí udělat, aby se podařilo snížit napětí na rusko-ukrajinské hranici. Přes kamery CNN Prima News pak Čechům, Moravanům s Slezanům vzkázal, co je naší povinností jako občanů České republiky.

Kolář: Ukrajina? Máme povinnost chránit demokracii a liberální uspořádání v našem okolí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Kolář

Rusko stáhlo od hranic s Ukrajinou část svých ozbrojených jednotek. Západní politici doufají, že to pomůže ke snížení napětí mezi Ruskem a Ukrajinou. Na hranici mezi těmito dvěma státy je už řadu týdnů velké napětí.

Poslanec TOP 09 Ondřej Kolář popsal, co by Rusko mělo udělat teď.

Anketa

Vyčítáte Okamurově SPD, že obstrukcemi blokuje pandemický zákon?

hlasovalo: 34129 lidí

„Především by Rusko mělo uznat to, že Ukrajina je samostatný suverénní stát, který o svém směřování a o své budoucnosti rozhoduje sám. Rusko by mělo upustit od té ambice diktovat svému okolí, svým bývalým vazalským státům, a myslím si, že to tak mohu říct, jakým směrem se smí nebo nesmí vydat. Ve chvíli, kdy Rusko pochopí tuto základní premisu, tak si myslím, že se otevře cesta k tomu, aby se opravdu našlo řešení,“ zdůraznil starosta Prahy 6 a poslanec Kolář.

Nechtěl však říci, jaké řešení to bude, protože ani on, ani nikdo z jeho okolí nezná detaily horečných diplomatických jednání, které teď probíhají. Vyjádřil naději, že řešení, které se nakonec podaří najít, bude výhodné především pro Ukrajinu.

Rusko podle poslance TOP 09 musí pochopit, že návrat do doby, kdy byl svět rozdělen na sféry vlivu, již není možný.  

„My máme povinnost ochraňovat demokracii a liberální uspořádání v našem okolí. Musíme mít zájem na tom, aby naše okolí a naše sousedství bylo stabilní a bezpečné. A stejný zájem by mělo mít i Rusko, které ale z nějakých záhadných důvodů toto nectí, to své okolí se snaží udržovat v nestabilitě a chaosu. Rusku samotnému to asi vyhovuje, protože to vyhovuje té ruské domácí propagandě,“ upozornil Kolář s tím, že tato ruská propaganda utvrzuje své lidi v tom, že Rusko je mocnost, která utváří světový řád. „Ale ono už to tak dávno není,“ uzavřel Kolář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…