Kolář ohrožen? Ruské svině! řve ředitel vlivné české neziskovky

22.04.2020 19:16

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář podle zjištění Respektu čelí nebezpečí. Kolář nechal po dlouhých tahanicích odstranit pomník maršála Koněva, což v Rusku vyvolalo velký hněv. Informace o nutnosti ochrany českého politika nenechala chladným analytiky Jakuba Jandu, jenž reagoval na facebooku po svém. „Ruské svině,“ napsal Janda do nadpisu svého textu.

Kolář ohrožen? Ruské svině! řve ředitel vlivné české neziskovky
Foto: Facebookový profil Jakuba Jandy
Popisek: Analytik Jakub Janda

Anketa

Byl Mirek Topolánek dobrý politik?

3%
97%
hlasovalo: 26989 lidí
„Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář čelí podle informací Respektu nebezpečí. Poté, co ruský ministr obrany Sergej Šojgu oznámil, že chce trestně stíhat české politiky právě v čele s Kolářem za to, že spolu s dalšími komunálními představiteli rozhodl o odstranění sochy maršála Koněva, čímž podle ruského ministra porušil nový ruský zákon o poškozování válečných hrobů a pomníků, začal být starosta podle všeho opět chráněn,“ cituje Janda zjištění týdeníku Respekt.

Nejde o preventivní opatření; zdroje Respektu tvrdí, že do Prahy přicestoval ruský občan, který by mohl pro Koláře představovat ohrožení. „Kromě toho byl nedlouho předtím zaznamenán pohyb skupiny zpravodajských důstojníků směrem z Ruska do Evropy,“ pokračuje Janda s tím, že v nebezpečí může být také pražský primátor Zdeněk Hřib a starosta Řeporyj Pavel Novotný, který chystá postavit památník vlasovcům.

„Měli bychom okamžitě vyhostit většinu ruské ambasády, tedy centrály ruské špionáže. Okamžitě. Na českém území české politiky prostě nikdo ohrožovat nebude,“ vyzývá Janda.

Koláře zkritizoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také bývalý slovenský premiér Ján Čarnogurský. Ten nabídl odkoupení sochy za cenu stanovenou českým soudním znalcem. „Kupujícím by byla Slovensko-ruská společnost, které mám tu čest být předsedou,“ řekl. 

Kolář nechal na počátku dubna demontovat a odvézt sochu Koněva, což v Rusku vzbudilo vášnivé reakce. Poté, co ministr obrany Šojgu vyzval k trestnímu stíhání Koláře, vyšel zákon umožňující mj. kriminalizaci Koláře, který záhy podepsal prezident Vladimir Putin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …