Kolář z Reflexu popsal, proč se Zeman a Dienstbier tak nesnášejí

17.03.2013 16:02

Není žádným tajemství, že mezi senátorem Jiřím Dienstbierem a prezidentem Milošem Zemanem panují napjaté vztahy. Podle Petra Koláře, komentátora časopisu Reflex, lze jejich kořeny vystopovat v minulosti. Zamýšlel se také nad otázkou, jako roli vlastně nejen v ČSSD Dienstbier plní.

Kolář z Reflexu popsal, proč se Zeman a Dienstbier tak nesnášejí
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Jiří Dienstbier na sjezdu ČSSD v Ostravě

Anketa

Je vám líto, že Jiří Dienstbier vypadl z vedení ČSSD?

49%
51%
hlasovalo: 2051 lidí

Už v roce totiž 2000 Zeman v roli premiéra a předsedy ČSSD neváhal osobně přijet na sjezd Mladých sociálních demokratů (MSD) do Tábora, aby rázně vystoupil proti Dienst­bierovi, jenž se měl stát novým šéfem této mládežnické stranické organizace. I přesto ale Dienstbier nakonec uspěl. Netrvalo dlouho a začal prosazovat usnesení požadující Zemanovu rezignaci na post předsedy ČSSD, protože strana prohrála historicky první krajské volby. Dienstbier dodnes tvrdí, že se mu povedlo usnesení prosadit, ale jak podotýká Kolář, někteří členové tehdejšího vedení MSD to odmítají.

Během dvou let, v nichž Dienstbier stál v čele mladých sociálních demokratů, rezignovali dva jeho zástupci a jako důvod uvedli, že se jim nelíbí předsedův styl řízení. „Jako hlavní důvody dnes uvádějí Dienstbierovu lenost, neschopnost dohody a fakt, že hrál vždy jen na sebe,“ vyjmenovává komentátor.

Příběh se stále opakuje

V Dienstbierově politické kariéře se už podle Koláře několikrát opakoval podobný příběh. „Představitelé nějaké frakce si ho vybrali do role beranidla proti jiné frakci, nebo naopak jako fíkový list zakrývající jejich potíže. Dienstbier kývl, ale záhy se utrhnul a začal se chovat po­dle svého. Někdo by řekl, že se stal neřízenou střelou,“ píše. Syn slavného polistopadového politika dohody buď ignoroval, nebo se proti nim otevřeně postavil, za což si vysloužil pověst člověka jednajícího vždy hlavně ve svůj prospěch. „Člověka, proti němuž se nakonec spojí jeho odpůrci i spojenci, protože ho mají všichni plné zuby,“ míní.

A jak Kolář dodává, jedna z jeho epizod na politické scéně právě skončila.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…